Oamenii de afaceri critică majorarea cu 10% a salariilor din sistemul bugetar și arată că o astfel de măsură trebuia corelată cu eficiența în muncă, temându-se ca statul să nu crească acum unele impozite pentru a acoperi costul.
Ei precizează că nu vor crește, la rândul lor, salariile în companiile pe care le conduc, deoarece, în mediul privat, remunerații mai mari sunt plătite doar angajaților performanți.
Miercuri, parlamentarii au decis că salariile bugetarilor vor crește cu 10% din luna decembrie, printr-un proiect care mai trebuie aprobat și de președintele Klaus Iohannis.
Contactați de Profit.ro pentru a-și exprima opinia referitor la această majorare, mai mulți oameni de afaceri au criticat creșterea salarială, arătând că nu a fost luat în calcul, în prealabil, și nivelul de eficiență al angajaților, așa cum este procedat în sectorul privat.
Radu Constantinescu, director și acționar al firmei Qualitance QBS, furnizor de servicii de consultanță și testare software, arată că mediul privat își dorește profesori, medici, funcționari plătiti corect care să sprijine evoluția societății românești și că trebuie asigurat un nivel de trai decent bugetarilor, "în paralel cu o exigență firească privind performanțele lor", dar precizează că o astfel de majorare salarială are un potențial pozitiv doar dacă va fi însoțită de o preocupare reală în zona de eficiență administrativă.
El precizează că majorarea salariilor bugetarilor nu va influența automat politica salarială din companie, angajații săi fiind evaluați pe baza peformanțelor.
"Salariații noștri sunt evaluați prin prisma performanțelor individuale și de companie, nu vedem o corelare cu aceste măsuri. Qualitance are un sistem de evaluare anual, de tip 360, în care toți angajații sunt evaluați. Creșterile salariale sunt o consecință naturala a performanței", afirmă Constantinescu.
Directorul general al companiei Sameday Courier, Octavian Bădescu, este tranșant și spune că majorarea salariilor bugetarilor este o decizie inoportună la acest moment, deoarece, înaintea unei inițiative de creștere a salariilor, lăudabilă și necesară în anumite circumstanțe, este nevoie de eficientizare.
"Are statul un buget stabil echilibrat sau excedentar ? Dacă da, poți crește. Dacă nu, întâi reorganizezi și apoi crești. Ca și în cazul companiilor sau a indivizilor", afirmă Bădescu.
El apreciază că o astfel de majorare va pune presiune pe buget, ceea ce se va reflecta în taxe mai mari și, implicit, într-o presiune care tot împotriva oamenilor se poate întoarce.
Întrebat dacă va crește la rândul său salariile în companie, directorul general a arătat că, în general, salariile cresc în relație cu productivitatea și cu performanța de ansamblu a firmei.
"Evoluții anuale pozitive au existat și vor exista atât timp cât rezultatele, care tot de oameni țin, o permit. Cel puțin asta căutăm și raționalitatea economiei de piață ne obligă la o astfel de abordare", conchide directorul.
Majorarea salariilor bugetarilor este privită de către directorul general al agenției de turism Perfect Tour, Sorin Văduvoiu, drept "o nenorocire și o decizie populistă".
"E o nenorocire. E o decizie populistă, otova, să se mărească salariile la toți bugetarii, fără criterii de performanță. E la mișto", spune directorul agenției.
El nu se așteaptă ca angajații din sectorul privat să ceară la rândul lor mărirea salariilor, dar anticipează o presiune pe macroeconomie, cu posibilitatea de a genera creșterea unor impozite pentru a acoperi costurile acestei majorări din sistemul bugetar.
"Noi nu vom crește salariile pentru că au crescut la stat. Dacă performanța, eficiența în firmă crește, vom crește și noi salariile. Nu mă tem că pleacă oamenii din firmă la stat, pe fondul creșterii acestor salarii, pentru că modelul angajatului la stat nu seamănă cu modelul angajatului din privat. Noi nu creștem salariile niciodată otova, la toată lumea, ci individual. Otova măresc doar cu inflația. Altfel, dacă echipa X sau angajatul Y au fost mai eficienți cu 10%, le măresc cu același procent salariul", arătat directorul.