Parlamentul European a solicitat joi Comisiei Europene să adopte măsuri pentru suspendarea, pe o perioadă de 12 luni, a dreptului de a călători în UE fără viză pentru cetățenii americani, motivul fiind excluderea de către SUA a unor state din blocul comunitar, inclusiv România, din programul de scutire de la obligativitatea vizelor (Visa Waiver).
Parlamentul European a adoptat joi, cu 376 de voturi pentru, 269 împotrivă și 43 de abțineri o rezoluție prin care cere Comisiei Europeană să prezinte un act normativ prin care să suspende dreptul de a călători fără viză în UE al cetățenilor americani timp de 12 luni, în conformitate cu mecanismul de reciprocitate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform mecanismului de reciprocitate a vizelor, o țară terță care primește notificarea de nereciprocitate privind suspendarea vizelor trebuie să-și revizuiască politica în termen de 24 de luni de la primirea oficială a notificării. Comisia Europeană este obligată, în caz contrar, să prezinte un act normativ care să suspende dreptul cetățenilor acelei țări de a călători fără viză. Un astfel de proiect de act normativ poate fi însă blocat de Consiliul sau Parlamentul European.
În conformitate cu Legea americană privind imigrația și cetățenia, țările care doresc să adere la Programul de scutire de vize (Visa Waiver) trebuie să aibă, pentru vizele eliberate în alte scopuri decât imigrarea, o rată de refuz mai mică de 3% sau o medie pe 2 ani mai mică de 2%. Potrivit statisticilor Comisiei Europene privind refuzul acordării vizelor pentru 2017, patru dintre cele cinci state membre ale Uniunii Europene se situau peste pragul de 3%: Bulgaria –14,97%, Croația – 5,1%, Polonia – 5,92% și România – 11,76 %.
În 2014, rata de refuz pentru România coborâse pentru prima dată sub 10%, la 9,8%, de la 24,8% în 2010, dar ulterior a ajuns din nou la peste 11%.
În august, cu ocazia întrevederii cu președintele României, Klaus Iohannis, Trump a declarat că reafirmă și întărește parteneriatul dintre SUA și România și și-a exprimat susținerea pentru eforturile României de a intra în programul Visa Waiver, însă fără să își asume vreun angajament. "Este o chestiune la care ne gândim", a precizat, lacunar, președintele american - puternic luptător împotriva migrației ilegale - cu privire la eliminarea vizelor pentru cetățenii români în SUA.
Din păcate, declarația președintelui american legată de vize este în linie cu cele anterioare ale oficialilor SUA privind ridicarea vizelor pentru români, în condițiile în care până în prezent nu s-a întâmplat nimic în acest sens.
Parlamentul European a ridicat inițial problema nereciprocității privind scutirea de vize în 2014, însă Comisia Europeană nu a luat măsuri până în prezent.
Persoanele din România, Bulgaria, România și Cipru au încă nevoie de viză pentru a intra în SUA, în timp ce toatele celelalte state pot călătorii fără viză în Statele Unite pentru perioade scurte (până la 90 de zile în oricare perioadă de 180 de zile), regulă care se aplică și pentru americanii care călătoresc în UE, notează Parlamentul European.
"Discriminarea bulgarilor, croaților, românilor și ciprioților atunci când călătoresc în SUA este inacceptabilă. Respectând principul de solidaritate între statele membre, cerem CE să acționeze în linie cu legislația europeană printr-o propunere privind suspendarea călătoriilor fără viză pentru cetățenii americani", a declarat acum Juan Fernando López Aguilar, președinte al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.