Cheltuielile legate direct de criza provocată de coronavirus sunt de 3,1 miliarde lei, la 5 luni, iar impactul pandemiei, la jumătatea anului, este de circa 10 miliarde lei, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.
"Până acum acum ne-a costat 3,1 miliarde lei. Acestea sunt cheltuieli direct legate de criza de coronavirus, 3,1 miliarde lei la 5 luni, nu am pus și iunie. Să cumpărăm lucruri, să plătim și șomaj tehnic, sunt mai multe", a spus Cîțu, subliniind că aici nu intră banii pentru medici, care nu au fost plătiți încă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a menționat că, în momentul în care a fost făcută rectificarea bugetară, deficitul bugetar a fost dublat, de la 3,7% la 6,7% din PIB, iar cele trei puncte procentuale în plus veneau din 10 miliarde lei cheltuieli suplimentare care erau legate în special de Covid și 20 miliarde lei venituri mai mici la buget.
Acesta a semnalat că luna iunie este "o surpriză plăcută", deoarece, așa cum arată în prezent încasările, s-ar putea să fie mai bune decât în aceeași lună din 2019, când era creștere economică.
"Luna iunie este o surpriză plăcută. Sunt companii în România care plătesc la timp. Așa cum arată astăzi încasările s-ar putea să fie mai bune decât anul trecut în luna iunie, când era un an de creștere economică, așa arată indicațiile.Impactul la jumătatea anului este de 10 miliarde de lei. Totuși am reușit să nu avem nicio întârziere la nicio plată către pensii, salarii, ajutoare sociale. La PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală) plățile au ajuns la nivelul lunii mai, am plătit facturile. Am returnat TVA cam cu 4 miliarde mai mult decat anul trecut. Am lăsat bani mai mulți companiilor și așa vom merge mai departe. Sunt multe companii care au plătit la timp și așa avem și aceste rezultate", a spus ministrul.