Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a început urmărirea penală în cazul dezinfectanților produși de firma Hexi Pharma și folosiți în spitale, fiind făcute cercetări pentru zădărnicirea combaterii bolilor, falsificarea și substituirea de produse.
Potrivit Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică s-a constituit un dosar penal având ca obiect informațiile vehiculate în spațiul public privind dezinfectanții produși de o firmă autohtonă utilizați în unitățile sanitare, scrie News.ro
"Procurorii au dispus în cauză începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 Cod penal și falsificarea și substituirea de alimente sau alte produse prev. de art. 357 alin. 2 Cod penal”, arată Parchetul instanței supreme într-un comunicat de presă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ofițeri de poliție judiciară au fost delegați să efectueze în această cauză acte de urmărire penală, inclusiv pentru participarea la ridicarea probelor necesare în vederea realizării unor teste specifice, în colaborare cu Corpul de Control al Ministerului Sănătății.
Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor și jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declarațiile și pe documentele furnizate de foști angajați ai firmei, că dezinfectanții furnizați de aceasta spitalelor au concentrații mai mici decât cele înscrise pe etichetă. De asemenea, jurnaliștii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acționar la o firmă care asigură servicii de curățenie în spitale, aceasta având același administrator ca și Unilab, laboratorul unde ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanților. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanții livrați de Hexi Pharma au o concentrație de 10 ori mai mică decât cea din rețetă.
În urma acestor relatări, Parchetul General a început o anchetă, iar ministrul Sănătății a dispus un control la spitale. Sâmbătă, jurnalistul Cătălin Tolontan a scris că verificările cerute de ministrul Sănătății "sunt gândite de același om a cărui asociație a primit sponsorizări de la producătorul de dezinfectanți destinați spitalelor".
În replică, Ministerul Sănătății a transmis că acțiunile de control pentru biocidele produse de Hexi Pharma se fac în colaborare cu Parchetul General, sunt urmărite în teren de reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică, iar la nivel central de către ministrul Sănătății, Corpul de Control al MS și Inspecția Sanitară de Stat.
Marți, jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor au scris că Hexi Pharma cumpăra materia primă pentru substanțele dezinfectante cu un preț de până la șapte ori mai mare decât cel de piață, printr-o firmă offshore înființată de el în 2008. Dan Condrea cumpăra substanțe la 11 euro kilogramul și le revindea către Hexi Pharma la 73 de euro kilogramul, iar banii rămâneau în Cipru, în off-shore-ul C.P.S. Chemical & Pharmaceutical Solution Ltd, înființat de el în iulie 2008.
Inițiativa România a relatat că Hexi Pharma, firma acuzată că livrează spitalelor dezinfectanți cu o concentrație de 10 ori mai mică decât cea înscrisă pe etichetă, a avut în 2015 20 de contracte cu Spitalul de Arși, contrazicând astfel afirmațiile patronului Hexi Pharma, care a negat existența unor asemenea contracte anul trecut.
Hexi Pharma a anunțat în 28 aprilie că a demarat o anchetă internă "pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariția acestei situații", iar până la elucidarea și rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorități și de către mass-media s-a oprit producția în fabrică, precum și orice distribuție.