Uniunea Europeană încearcă să-și întărească rezistența la atacurile cibernetice, iar un grup de state membre, în frunte cu Olanda, a exercitat presiuni, luni, în vederea adoptării unor sancțiuni împotriva autorilor unor astfel de atacuri, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE la Luxemburg.
Opt țări - Olanda, Marea Britanie, Finlanda, Danemarca, Lituania, Estonia, Letonia și România - au solicitat crearea de urgență a unui cadru juridic care să permită sancționarea hackerilor, informează AFP, preluat de Agerpres.
"Absența unei acțiuni internaționale ferme dă sentimentul că atacurile cibernetice vor rămâne nepedepsite", au avertizat aceste țări într-o luare de poziție comună, conform unui document a cărui copie a fost obținută de France Presse.
CITEȘTE ȘI FOTO Wizz Air schimbă politica de bagajeNecesitatea sancționării atacurilor cibernetice împotriva rețelelor online a devenit necesară în urma înmulțirii unor astfel de acțiuni. Occidentul acuză Moscova de numeroase atacuri cibernetice și de ingerință electronică.
Olanda a dejucat în luna aprilie o tentativă de atac cibernetic asupra calculatoarelor Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, din partea Serviciului de informații al armatei ruse (GRU). Moscova neagă ferm că ar fi întreprins o asemenea încercare.