Opera din Paris și-a redeschis porțile pentru public sâmbătă seară pe muzica lui Jacques Offenbach din "Povestirile lui Hoffmann", după o grevă istorică contra reformei pensiilor, însă sindicaliștii previn că rămân mobilizați "pentru retragerea proiectului de lege", informează AFP.
Instituția și-a încetat activitatea o lună jumătate, determinată să-și apere regimul special de care beneficiază, sortit să dispară în cadrul reformei sistemului de pensii promovat de guvernul francez, care a dus la greve și manifestații în țară începând cu 5 decembrie, informează News.ro.
Un text al sindicatului a fost citit înainte de începerea reprezentației de la Opera Bastille: "Pentru a păstra integritatea economică a Operei, am luat decizia de a asigura spectacolul din aceast seară, dar rămânem mobilizați pentru retragerea acestui proiect de lege", potrivit unui videoclip publicat pe Twitter de un spectator aflat în sală.
Într-o lună și jumătate de grevă, mai mult de 70 de spectacole au fost anulate. Pierderile financiare, care ajung de acum la aproape 15 milioane de euro, sunt mult mai mari decât contribuția anuală a Statului la fondul de pensii pentru angajații de la Operă.
Din discurs, întrerupt de huiduieli și aplauze, nu reiese dacă reluarea reprezentațiilor este definitivă.
"Am încercat în numeroase moduri să ne exprimăm atașamentul profund atât față de excelența casei noastre, cât și de transmiterea unui patrimoniu cultural unic", a precizat reprezentantul sindicatului.
Cu câteva ore înainte de Crăciun, mobilizarea greviștilor de la Opera din Paris a făcut înconjurul lumii atunci când aproximativ 40 de balerini din corpul de balet al Operei au oferit un mini-spectacol improvizat în fața afișelor cu mesajele "Opera din Paris în grevă" și "Cultura este în pericol" în aplauzele privitorilor.
O săptămână mai târziu, muzicienii din orchestra Operei din Paris au organizat un mini-concert pe scările de la Opera Bastille, interpretând câteva fragmente foarte cunoscute din repertoriul clasic, precum "La damnation de Faust", de Hector Berlioz, sau "Danse des chevaliers" din "Romeo și Julieta", de Serghei Prokofiev, înainte de a încheia pe o interpretare a imnului - "La Marseillaise".
La mijlocul lui ianuarie, orchestra și corul Operei au oferit, între altele, un fragment din "Carmen", de Bizet, și "La Marseillaise" în aplauzele și uralele spectatorilor: "Trăiască greva!".
Opera ca și Comedia Franceză sunt singurele instituții culturale afectate de reforma pensiilor guvernului. Regimul special al Operei este unul dintre cele mai vechi din Franța, datând de la 1698, sub Louis XIV. Acest regim permite ieșirea la pensie la vârsta de 42 de ani, ținând cont de "dificultatea" meseriei, riscurile de a se răni și de faptul că majoritatea balerinilor pot continua cu greu să danseze în balete după această vârstă și la același nivel de excelență. Muzicienii, mașiniștii și cântăreții evocă de asemenea dificultatea muncii lor.