Noul sistem de pensii pentru avocați a fost aprobat de Parlament

Noul sistem de pensii pentru avocați a fost aprobat de Parlament
scris 30 mar 2016

Camera Deputaților a aprobat, miercuri, proiectul de lege care reglementează sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale pentru avocați. Noul sistem armonizează reglementările actuale cu cele mai noi directive europene în domeniu, instituind un sistem de pensii ocupaționale, cu contribuții obligatorii și egalizarea treptată a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați.

Proiectul fusese adoptat de Senat la începutul lunii noiembrie.

Urmărește-ne și pe Google News

Actul normativ stabilește că orice avocat înscris în barou contribuie lunar la constituirea fondului de pensii cu o cotă procentuală din venitul lunar brut realizat, cotă stabilită prin hotărâre a Consilului Uniunii Naționale a Barourilor din România, la propunerea Casei de Asigurări a Avocaților.

În cazul nerealizării de venituri din profesie, avocatul va plăti o cotă minimă, iar în cazul depășirii unui plafon stabilit, avocatul va plăti o cotă maximă.

Amenzi majorate pentru avocați, notari, poliție și vamă dacă nu transmit primarilor date fiscale despre persoane și firme CITEȘTE ȘI Amenzi majorate pentru avocați, notari, poliție și vamă dacă nu transmit primarilor date fiscale despre persoane și firme

Sistemul va administra următoarele tipuri de pensii: pensia pentru limită de vârstă, pensia pentru retragere definitivă din profesie, pensia anticipată, pensia de invaliditate, pensia de urmaș.

În cazul pensionării pentru limită de vârstă, stagiul minim de cotizare este stabilit la 15 ani, iar, până în ianuarie 2035, se propune să fie egalizată, treptat, vârsta de pensionare între bărbați și femei la 65 de ani, cu un stagiu complet de cotizare de 35 ani.

Femeile care au stagiu complet de cotizare și au născut cel puțin 3 copii, pe care i-au crescut cel puțin până la vârsta de 10 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 1 an pentru 3 copii și cu 2 ani pentru 4 sau mai mulți copii.

DOCUMENT Achizițiile publice, extremă urgență: Cioloș cere parlamentarilor să aprobe ACUM noile legi CITEȘTE ȘI DOCUMENT Achizițiile publice, extremă urgență: Cioloș cere parlamentarilor să aprobe ACUM noile legi

 

Având în vedere că mulți dintre parlamentari sunt avocați, proiectul stabilește că perioada în care un avocat este parlamentar este luată în calcul la stabilirea stagiului de cotizare, iar cota de cotizare este calculată și în funcție de indemnizația de parlamentar.

Avocații care își continuă profesia după pensionarea pentru limită de vârstă vor fi, de asemenea, obligați să contribuie în continuare la fondul sistemului de asigurări. După radierea din profesie, ei pot solicita calcularea pensiei de retragere definitivă din profesie, fără a se recalcula pensia pentru limită de vârstă.

Pensia anticipată va fi acordată unui avocat nu mai devreme de 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, dacă este depășit cu cel puțin 5 ani stagiul complet de cotizare.

Pensiile în plată ale avocaților vor fi indexate anual în funcție de coeficientul de creștere a inflației.   

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
avocat
senat
cotizare
varsta