Nicușor Dan: Din păcate, noi nu am reușit să facem nici măcar evidența a ce este de consolidat în București în caz de cutremur

Nicușor Dan: Din păcate, noi nu am reușit să facem nici măcar evidența a ce este de consolidat în București în caz de cutremur
scris 11 mar 2023

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, afirmă că Primăria nu are nici măcar o evidență a clădirilor care au nevoie de consolidare, dar a subliniat că există un proiect la nivelul Ministerului Dezvoltării prin care se poate face o inspecție preliminară a clădirilor. El a anunțat că anul acesta ar putea începe consolidarea a 20 de clădiri din București, cu bani din PNRR sau de la Fondul național pentru consolidare.

Întrebat, sâmbătă, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă va mai rămâne ceva din Capitală în cazul unui seism, primarul general Nicușor Dan a explicat că nu s-a făcut nici măcar o evidență a clădirilor cu risc seismic, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Din păcate, noi nu am reușit să facem nici măcar evidența a ce este de consolidat. Există un proiect foarte interesant al Ministerului Dezvoltării - așa-numita inspecție vizuală (...), pe baza unui chestionar relativ simplu, să avem imagini de ansamblu ale Bucureștiului. Deci, la sfârșitul anului, eu sper să avem această imagine. La un nivel de aproximație o să fie”, a răspuns Nicușor Dan.

Meta Platforms ar putea lansa o nouă platformă de socializare cu care să atace dominația Twitter CITEȘTE ȘI Meta Platforms ar putea lansa o nouă platformă de socializare cu care să atace dominația Twitter

Acesta a precizat că există o listă oficială în care sunt ”vreo 380 de clădiri, grad întâi de risc seismic și mai sunt vreo 440 care sunt gradul doi de risc seismic”. De asemenea, mai există o listă cu 200 de clădiri vechi, încadrate după vechile normative la clădiri ”de urgență”, un echivalent al celor încadrate în risc seismic I.

Întrebat dacă are o estimare a numărului de potențiale victime în cazul unui cutremur, Nicușor Dan a precizat că nu există astfel de calcule.

”Nu există tipul ăsta de calcule, bineînțeles (...) există strategii post-calamitate, unde să duci oamenii și toate evaluările astea. Ce trebuie noi să facem este, pe de-o parte, să fim pregătiți cu aceste mecanisme în caz că se produce și, mai ales, să consolidăm în ritm alert. Acum există o schimbare de optică și la nivelul statului, la nivelul Guvernului (...) statul plătește tot”, a explicat edilul.

Nicușor Dan s-a referit și la declarațiile Gabrielei Firea care l-a acuzat că nu a consolidat nicio clădire.

”Nici ea n-ar consolida nicio clădire și, mai mult decât atât, ar încurca lucrurile. Adică ce a făcut ea cu mult tămbălău și cu multă publicitate a fost să reabiliteze niște fațade, clădirea din spate rămânând cu același... Ei zic punere siguranță, dar este ambiguitatea asta în limba română, când spui am pus în siguranță 30 de clădiri. Când auzi și fără să știi ce înseamnă asta, se pare că aceste clădiri au fost făcute de fapt. Punere în siguranță – nu mai cad, nu mai cad bucăți de tencuială pe cetățeni. Problema este că, să faci o consolidare, trebuie să faci mai întâi o expertiză și după expertiză trebuie să faci un proiect și după proiect abia să te să te apuci de lucrări”, a afirmat primarul.

Acesta a adăugat că au exiastat două probleme: ”una, că totul era dat la Compania de consolidări care avea niște datorii uriașe și nu mai putea să fie salvată, acuma e în faliment și doi că alte proiecte nu erau și practic am luat tot mecanismul ăsta de la zero”.

”În momentul de față avem vreo 100 de clădiri pentru care suntem în diverse stadii de expertizare, proiectare sau execuție, din care anul ăsta o să reușim să începem la vreo spre 20. Tot procesul se referă la consolidare”, a declarat Nicușor Dan.

Aceste clădiri vor fi consilidate cu bani din PNRR sau din Fondul național pentru consolidare.

”În plus, în sfârșit avem bani, în sensul că din PNRR am primit 50 de milioane de euro și am mai depus proiecte de vreo 120 de milioane de euro la Fondul mațional pentru consolidare. Dorim să începem consolidarea anul ăsta spre 20 (de clădiri-n.r.), dacă socotim și anul viitor 100”, a mai declarat Nicușor Dan, adăugând că, ”în București, în 30 de ani s-au consolidat cam 100 de clădiri”.

Nicușor Dan a mai precizat că sunt cam 10.000 de clădiri în București – mai chegi de 1978 și cu cel puțin trei etaje – care s-ar încadra în metodologia de evaluare preliminară stabilită de Ministerul Dezvoltării.

”Asta nu înseamnă că toate sunt în risc seismic, dar sunt toate cele la care noi trebuie să ne uităm. În mod logic, cele mai vechi sunt în centru”, a mai afirmat Nicusor Dan.

viewscnt
Afla mai multe despre
cutremur bucuresti
risc seismic
primaria municipiului bucuresti
nicusor dan