Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că autoritățile române se așteaptă la un vârf al epidemiei generate de noul coronavirus în a doua jumătate a lunii aprilie, acesta spunând că la acel moment se așteaptă ca în România aproximativ 10.000 de pacienți să fi fost diagnosticați. Tătaru spune că se poate discuta și despre un al doilea vârf al epidemiei, dar că amploarea acestuia depinde foarte mult de modul cum va evolua epidemia. Ministrul Sănătății a precizat să pregătește o nouă ordonanță militară cu noi măsuri. Conform lui Tătaru, autoritățile se așteaptă ca încă 200.000 de români să vină din străinătate până în sărbătorile de Paști.
Noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, susține că România se apropie de scenariul patru, în care pacienții cu simptome ușoare vor fi tratați acasă, urmând a fi duși la spital doar cei cu simptome moderat-severe, care vor fi duși la secțiile de boli infecțioase și crei critici, care vor fi tratați în secțiile ATI, scrie News.ro.
Acesta spune că în acest scenariu, în care numărul pacienților diagnosticați va depăși 2000, personalul medical pozitiv la Covid -19 dar asimptomatic va trata pacienții spitalizați, iar spitalele suport, 36 la număr, vor primi și ele pacienți infectați, în cele 8000 de paturi pe care aceste spitale le însumează.
Ministrul Sănătății spune că autoritățile române se așteaptă la un vârf al epidemiei de Covid-19 în a doua jumătate a lunii aprilie.
„Suntem în România într-un moment în care preconizăm un vârf al acestei pandemii spre a doua jumătate a lunii aprilie, cu un număr mediu de cazuri în jur de 10.000 dar trebuie să ne gândim că acest număr poate fluctua în funcție de evoluția ulterioară și a respectării anumitor reguli pe care trebuie să ni le impunem. (...) Dacă avem un vârf lin, atunci avem și o cădere mai lină, cu posibilitatea unui vârf mai mic în toamnă, dar deja suntem imunizați ca și indivizi și atunci el va fi un vârf foarte mic, având în vedere că poate în șase luni vom avea și acel vaccin. Dacă avem un vârf foarte ascuțit atunci vom avea și efecte nefaste cu cazuri critice și cu destul de multe decese” a afirmat Nelu Tătaru.
Acesta a precizat că va fi extinsă testarea la cei care prezintă simptome respiratorii și că nu se va face testare „în masă, fără a avea o noimă”.