Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunță că autoritățile au făcut un scenariu conform căruia un milion de persoane ar urma să fie trimise în șomaj tehnic, în perioada stării de urgență decretate de autorități, situație în care efortul bugetar pentru acoperirea indemnizațiilor acestora va fi de patru miliarde de lei.
„Noi am pregătit un scenariu care merge până la un milion de contracte și impactul bugetar comunicat de Finanțe este de patru miliarde de lei, dar vom avea în vedere evaluări periodice, în funcție de numărul de solicitări pe care le primim”, a afirmat ministrul Muncii sâmbătă după amiază, într-o intervenție telefonică la Digi 24, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI STUDIU: 60% dintre români se așteaptă la o criză economică majoră. Aproape un sfert se roagă zilnic și nu au bani de rezervă, 45% cred că e foarte posibil să se îmbolnăveascăAceasta a precizat că scenariul are în vedere perioada stării de urgență care a fost decretată luna aceasta. Banii vor fi asigurați de Ministerul Finanțelor, iar guvernul ia în calcul să facă demersuri, prin Ministerul Fondurilor Europene, pentru recuperarea unei părți din această sumă din bani europeni.
Violeta Alexandru a precizat că angajatorii vor putea înainta cererile pentru șomaj tehnic începând cu luna aprilie.
„Ne așteptăm ca de la începutul lunii aprilie angajatorii care deja au înscris persoanele cărora le vor acorda șomaj tehnic prin procedura pusă la punct de guvern să înainteze cererile însoțite de declarația pe propria răspundere și să putem începe efectuarea plăților imediat”, a mai spus ministrul Muncii.
Aceasta declară că nu se pune problema ca angajatorii să plătească sumele pentru cei trimiși în șomaj și să aștepte recuperarea banilor de la Guvern.
„Eu îmi doresc să nu se întâmple acest lucru și nu văd de ce s-ar întâmpla din moment ce noi a subliniat foarte clar că nu este o procedură de rambursare de bani, adică dânșii înaintează fondurile și Guvernul le plătește ulterior, ci Guvernul va plăti sumele din care dânșii vor face, în termen de trei zile, plățile către angajați” a afirmat Alexandru.
În ceea ce privește pensiile, în contextul în care legea prevede creșterea punctului de pensie cu 40% din luna septembrie a acestui an, ministrul spune că nu are, în prezent motive să „îngrijoreze populația”.
„Prioritatea guvernului și a românilor este în acest moment să trecem de această perioadă. Acestea sunt lucrurile la care ne gândim în acest moment. (...) Prioritatea noastră este să asigurăm fondurile pentru a trece cu bine de această perioadă. (...) consider, personal că trebuie să continue eforturile pentru a reuși să ne continuăm activitatea și implicit să existe resurse la buget. Dar nu am niciun motiv pentru a îngrijora populația în acest sens, nu există niciun element care pe fondul acestei crize să mă îndreptățească să alertez populația cum că nu vor mai fi bani de pensii”, a subliniat Violeta Alexandru.