Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, explică sistemul pe care l-a propus privind implementarea certificatului verde doar în anumite perioade, pentru toate activitățile, el argumentând că face aceste propuneri la acest moment în condițiile în care nivelul de protecție în rândul persoanelor vaccinate anti-COVID a scăzut, iar rezultatul testelor antigen rapide nu este unul relevant. El susține implementarea așa-numitului certificat "universal", pentru toate tipurile de activități atunci când se constată, timp de trei săptămâni, o creștere "susținută" a numărului de cazuri, indiferent de incidență, dar depinzând de trend, și renunțarea la certificat atunci când incidența începe să scadă trei săptămâni consecutiv, până se ajunge la o incidență mică, nivelul urmând să fie stabilit de experții de la Institutul de Sănătate Publică.
Ce vor face autoritățile și care este planul strategic pentru salvarea vieții românilor în contextul pandemic actual sunt teme care vor fi anunțate la Videoconferința Profit Health.forum - Sistemul sanitar, între pandemie și criza economică. Unde este pacientul? Ediția a IX-a
Videoconferința, organizată cu sprijinul Bristol Myers Squibb și Nordis Group, programată pentru 9 decembrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
DETALII AICI
Alexandru Rafila a afirmat că unele țări europene au introdus certificatul verde "ca element coercitiv", el considerând că implementarea unei astfel de decizii ține și de fiecare societate, scrie News.ro.
"Problema este următoarea: foarte puțini au explicat încât lumea să înțeleagă acest lucru, singura referire la certificatul verde a fost legată de vaccinare ca și o măsură care a părut multora, și chiar s-a și manifestat, ca fiind măsură coercitivă ca să forțeze vaccinarea. Aici, noi nu putem să avem un dublu limbaj și să spunem: introduc o măsură care forțează vaccinarea ca să pot să particip la diferite tipuri de activități sau să merg la locul de muncă și faptul că declar public că vaccinarea nu este obligatorie. E, undeva, o fractură și logică și o inconsecvență în comunicare, așa o consider eu și așa o observ”, a declarat Alexandru Rafila, vineri seară, la Digi 24.
El a arătat că, spre deosebire de Franța, unde populația "a acceptat vaccinarea" în proporție mare, în România mulți oameni se opun.
"Eu cred că abordarea trebuie să fie diferită și nu discut acum de cauze - că e vorba de backgroundul cultural, că e vorba de modul în care s-a explicat vaccinarea (...) accesibilitatea la servicii medicale din Franța și din România care și ea, la rândul său, poate să influențeze decizia de a te vaccina sau de a nu te vaccina, poziția corpului medical - atuncea eu am încercat și am explicat o variantă care oferă un alt tip de înțelegere și o anumită speranță oamenilor. Pentru că oamenii, de fapt, ce vor? Vor să se întoarcă cât mai repede la viața normală. Iar varianta pe care am propus-o eu ține cont și de realitatea evoluției acestei pandemii. Pentru că, dacă la început toți am discutat despre imunitatea de turmă, imunitatea comunitară când a apărut vaccinul, pentru că în jur de 90% dintre persoane erau protejate împotriva îmbolnăvirii, între timp acest procent a scăzut la jumătate și avem 45-50% cel mult dintre persoanele vaccinate, care sunt protejate împotriva îmbolnăvirii. Și dintr-o măsură de sănătate publică, care oprea transmiterea, am ajuns la o măsură în care importantă este protecția individuală care înseamnă reducerea complicațiilor și reducerea deceselor, pe de o parte, și pe de altă parte păstrarea capacității de tratament în spitale, pentru că spitalele nu sunt la fel de aglomerate în țările care au rate mari de vaccinare față de țările care au rate mai mici de vaccinare. (...) Când eu folosesc acest certificat verde înseamnă că eu am un risc mai mic să transmit această boală. Pe de altă parte, testarea mai ales cu antigen nu e perfectă, nu e un test pozitiv de obicei decât la o persoană simptomatică, la persoanele asimptomatice rar ies testele rapide pozitive și nu are toată lumea acces să facă PCR, e clar. Problema este că și în cazul eficacității vaccinării am ajuns la o reducere a eficacității vaccinării și atunci lucrul ăsta trebuie discutat și judecat. Și în momentul în care eu am propus această măsură care are ca scop evident protejarea sănătății publice, flexibilizarea, m-am referit la metodă rapidă de prevenție a creșterii valului pandemic total diferită față de ce s-a întâmplat în trecut”, a explicat medicul.
El a adăugat că propunerea sa ar fi aceea ca acest certificat verde să nu mai fie introdus "unisectorial", în unele domenii de activitate, ci "universal", pentru toate tipurile de activități atunci când se constată, timp de trei săptămâni, o creștere "susținută" a numărului de cazuri, indiferent de incidență, dar depinzând de trend, și să se renunțe la certificat atunci când incidența începe să scadă trei săptămâni consecutiv, până se ajunge la o incidență mică, ce va fi stabilită de către experții de la Institutul de Sănătate Publică.
Rafila a afirmat că propunerea în acest sens a făcut-o în urmă cu câteva săptămâni, înainte de a fi nominalizat pentru portofoliul Sănătății.