Guvernul a aprobat, în ședința de azi, acordarea unui împrumut subordonat pentru CEC Bank, în valoare de 1,4 miliarde de lei, de către Ministerul Finanțelor, acționarul instituției. Suma este necesară pentru ca banca de stat să se poată conforma cerințelor europene privind capitalizarea instituțiilor financiare de credit (MREL), obligatorii pentru toate băncile, astfel încât acestea să nu mai ajungă să fie salvate din banii contribuabililor, în caz de dificultate. În viitor, pentru cerințele MREL, CEC va lansa și obligațiuni în piețele financiare.
Toate băncile comerciale trebuie să asigure un nivel minim de capital equity și datorii subordonate pentru a putea susține, în caz de dificultate, un plan de rezoluție fără ca statele să mai ajungă în situația de a le salva din banii contribuabililor. Aceste cerințe, introduse pentru a evita situații precum cele din criza financiară din 2008-2009, sunt îndeplinite de bănci și grupuri bancare fie prin împrumuturi de la acționari, fie prin emisiuni de obligațiuni speciale, cumpărate de investitori care își asumă ca plasamentul lor să fie folosit înaintea altor titluri de datorie pentru a acoperi eventuale pierderi viitoare ale unei bănci în rezoluție. Dobânzile mai mari la astfel de tituri reflectă riscul, însă oferă investitorilor care și-l asumă randamente bune. Băncile de stat sunt într-o situație specială, deoarece trebuie să apeleze la acționarul stat pentru a susuține prin împrumturi subordonate, din bugetul public, cerințele minime MREL menite a evita salvarea din banii contribuabililor.
CEC Bank va iniția în perioada următoare demersurile pentru contractarea împrumutului subordonat de 1,4 miliarde de lei aprobat în ședința de guvern de azi (n.r. 26.11.2021), pentru a asigura conformarea cu cerințele europene privind capitalizarea băncilor (MREL), a anunțat banca. “Acest împrumut subordonat a fost inclus în Planul de Afaceri 2019-2023 care a stat la baza procesului de majorare de capital și care a fost aprobat de Comisia Europeană în 2019, trecând testul investitorului privat prudent. Pentru acest împrumut, CEC Bank va plăti trimestrial dobânzi stabilite la nivelul pieței și îl va rambursa la expirarea termenului de 10 ani, într-o singură tranșă”, precizează CEC Bank.
CITEȘTE ȘI Guvernul a adoptat rectificarea bugetară - deficitul crește cu 1,1 miliard de lei, dar se menține la 7,13% din PIB. Primesc bani în plus Ministerul Muncii, Finanțele și Sănătatea, iar tăierile vizează Agricultura și Transporturile Fondurile din acest împrumut îndeplinesc condițiile reglementate pentru încadrarea în categoria fondurilor proprii de nivel II, și se vor adăuga fondurilor proprii ale băncii și permit CEC Bank să-și continue dezvoltarea și să finanțeze economia.
Contractarea de împrumuturi subordonate este o practică uzuală pentru conformarea cu cerințele de capital MREL, atât la nivelul băncilor din România (prin împrumuturi subordonate de la băncile mamă), cât și la nivel european, arată banca.
CEC Bank intenționează să își asigure în viitor necesarul de pasive eligibile pentru acoperirea cerinței MREL prin emisiune de obligațiuni, sursele tradiționale ale băncii constând în depozitele atrase de la clientelă, acestea nefiind eligible pentru scopul menționat. În acest sens, banca a demarat deja primele acțiuni premergătoare pentru accesarea piețelor de capital, prin inițierea discuțiilor cu una dintre cele mai mari agenții de rating de credit și prin punerea bazelor unui viitor birou de relații cu investitorii. Următorii pași sunt obținerea ratingului de credit și aprobarea unui program de tip MTN (Medium Term Note), în baza căruia banca poate realiza emisiuni succesive de obligațiuni.
După aprobarea Planului de Afaceri și după majorarea capitalului social al băncii în condiții de piață, activele CEC Bank au crescut cu peste 35% în perioada 2019-septembrie 2021, până la 45,15 miliarde de lei, iar banca a acordat finanțări de peste 17 miliarde de lei sectorului privat și peste 5 miliarde lei - finanțare netă acordată sectorului public (în special prin intermediul titlurilor de stat).
În aceeași perioadă, a generat un profit net cumulat de 1,05 miliarde de lei, în fiecare an fiind raportate profituri record.
CEC Bank a fost fondată în 1864 și are în prezent cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale și cu active de 45,1 miliarde lei la sfârșitul lui septembrie 2021 - în creștere cu 20,5% față de perioada similară a anului precedent.