Ordinul prin care se reglementează câte ore ar trebui să lucreze elevii în afara școlii pentru teme a fost semnat de ministrul Educației, Mircea Dumitru, și prezentat miercuri într-o conferință de presă.
Ordinul prin care se reglementează câte ore ar trebui să lucreze elevii în afara școlii prevede că temele pentru acasă sunt pentru cel mult două ore, la toate disciplinele, astfel încât timpul alocat de copii activităților școlare să fie de 5-8 ore, iar în vacanța elevilor din ciclurile primar și gimnazial sunt excluse temele. De asemenea, tema va fi diferențiată: obligatorie și suplimentară, cea obligatorie fiind de nivel mediu și pentru toți elevii, iar cealaltă, individuală și diferențiată, scrie News.ro.
Potrivit ordinului, la clasa pregătitoare nu se dau teme, la învățământul primar timpul total alocat temei obligatorii va fi de maximum o oră, iar pentru celelalte niveluri de învățământ va fi de maximum două ore.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tema pentru acasă va fi stabilită diferențiat în funcție de nivelul de pregătire a elevului. Astfel, tema obligatorie are un nivel mediu de dificultate pentru toți elevii clasei, iar tema suplimentară ete individuală și diferențiată, fără caracter permanent, pentru situațiii adevcate, precum activități de recuperere sau activități pentru dezvoltare (pregătirea unor concursuri). În plus, tema pentru acasă în scopul realizării unor lucrări ample sau de sinteză, precum referate și proiecte, pentru o disciplină poate fi una pe semestru.
"În perioada vacanțelor, de regulă, nu se vor da teme pentru acasă elevilor din învățământul primar și gimnazial", se mai precizează în ordinul ministrului Educației.
De asemenea, ordinul prevede că în cadrul orelor de la clasă o atenție specială se va acorda tehnicilor de învățare independentă, respectiv se vor exersa modalități de rezolvare independentă a unor sarcini de lucru, astfel încât aceste deprinderi să fie transferabile și în efectuarea temelor pentru acasă.
Tema pentru acasă nu poate fi folosită ca un instrument de pedeapsă, în ordin fiind prevăzut că este interzis acest lucru. De asemenea, "în stabilirea temelor se va evita apariția unor efecte negative", respectiv "pierderea interesului elevului față de învățare (din cauza cantității, dificultății sau monotoniei temelor, etc), oboseală fizică și emoțională, reducerea timpului liber destinat unor activități recreative (activități sportive, artistice, gospodărești, lectură), adâncirea diferențelor dintre elevii performanți si cei aflați în dificultate".
Ministrul Educației a explicat, în conferința de presă, că prin acest ordin se dorește să fie preîntâmpinate "abuzurile școlii față de timpul liber al elevului".
Ordinul nu prevede sancțiuni.