Marea Britanie aduce muncitori români cu zboruri charter speciale pentru a combate deficitul sever de lucrători din sectorul agricol. Circa 150 de lucrători vor ateriza doar astăzi pe aeroportul Stansted

Marea Britanie aduce muncitori români cu zboruri charter speciale pentru a combate deficitul sever de lucrători din sectorul agricol. Circa 150 de lucrători vor ateriza doar astăzi pe aeroportul Stansted
scris 16 apr 2020

Marea Britanie se confruntă cu o criză severă de personal în sectorul agricol, iar muncitorii români, extrem de necesari fermelor britanice, sunt aduși în Regatul Unit cu zboruri speciale, scrie The Guardian.

Curse charter speciale au început să sosească în Marea Britanie pentru a aduce muncitori români, indispensabili fermelor britanice care riscă să își piardă recoltele timpurii de fructe și legume din cauza restricțiilor legate de coronavirus.

Urmărește-ne și pe Google News

Spre exemplu, pe aeroportul Stansted din Londra va ateriza, astăzi, un avion cu 150 de persoane din România, după ce un zbor similar a aterizat miercuri după-amiază.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Directoarea unei școli gimnaziale din Capitală, reținută pentru luare de mită CITEȘTE ȘI Directoarea unei școli gimnaziale din Capitală, reținută pentru luare de mită

Matthew Purton, director de zboruri comerciale la Air Charter Services (ACS), afirmă, pentru The Guardian, că firma a venit cu oferte într-o licitație pentru încă 6 astfel de zboruri programate în săptămânile următoare, care vor transporta circa 450 de muncitori.

România a ridicat anumite restricții pentru a permite lucrătorilor din domeniul agricol să meargă la muncă în străinătate, iar ACS a început, de acum trei săptămâni, să transporte muncitori români în Germania, efectuând până acum 8 zboruri. Noi zboruri sunt deja programate.

"Tuturor pasagerilor li se verifică temperatura și trebuie să completeze un chestionar. Totodată, li se oferă dezinfectant de mâini și măști pentru zbor. Regulile de distanțare socială sunt respectate la așezarea pe locurile din avion", adaugă Purton.

Fermele britanice au nevoie de circa 90.000 de muncitori și, din cauza deficitului de personal, apelează la persoane din alte industrii, aflate în șomaj, și la studenți. Chiar și așa, lipsa lucrătorilor rămâne severă.

"Știm că cererea pentru muncitori sezonieri în agricultură va crește în lunile următoare, de aceea colaborăm strâns cu fermierii pentru a ne asigura că primesc sprijinul de care au nevoie", au declarat reprezentanții Departamentului britanic pentru mediu, alimentație și probleme rurale, adăugând că departamentul nu se implică direct în organizarea  zborurilor charter care aduc muncitori, dar încurajează persoanele să ia în calcul oportunitățile de muncă sezonieră.

viewscnt
Afla mai multe despre
muncitori romani
lucratori agricultura
charter marea britanie
muncitori romani marea britanie
pandemie