FMI avertizează că pandemia de coronavirus ar putea declanșa proteste sociale

FMI avertizează că pandemia de coronavirus ar putea declanșa proteste sociale
scris 15 apr 2020

Deciziile politice adoptate pentru a atenua impactul economic al pandemiei de coronavirus ar putea declanșa un nou val de proteste, dacă măsurile adoptate de guverne vor fi considerate insuficiente sau ca favorizând persoanele înstărite, susține Fondul Monetar Internațional (FMI) într-un raport publicat miercuri, informează Reuters și AFP.

Guvernele din întreaga lume au cheltuit aproape 8.000 de miliarde de dolari pentru a combate pandemia de coronavirus și a limita impactul asupra economiei însă FMI susține că ar putea fi nevoie de mai multe stimulente fiscale după ce criza se va diminua. Creșterea cheltuielilor ar urma să majoreze deficitele fiscale iar nivelul global al datoriei publice va crește cu 13 puncte procentuale până la 96% din PIB-ul global în 2020, susține instituția financiară internațională, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Dacia 1300 în centrul pustiu al New York CITEȘTE ȘI FOTO Dacia 1300 în centrul pustiu al New York

"Dacă măsurile de sprijinire vor fi considerate insuficiente pentru a atenua criza Covid-19 și consecințele sale economice, sau dacă vor fi considerate drept injuste pentru că favorizează persoanele înstărite sau multinaționale acestea ar putea provoca manifestații de protest", susțin autorii raportului de supraveghere a finanțelor publice (Fiscal monitor), publicat cu ocazia reuniunilor de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale.

De asemenea, ar putea izbucni proteste atunci când măsurile de sprijin vor fi "retrase ulterior".

Pentru a evita declanșarea de noi proteste, FMI subliniază importanța unei comunicări adecvate a decidenților cu comunitățile afectate în vederea obținerii sprijinului pentru măsurile destinate combaterii virusului.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
coronavirus