Bugetarii câștigă în medie cu 400 lei lunar mai mult decât angajații din sectorul privat. Diferențele salariale prezentate în detaliu

Bugetarii câștigă în medie cu 400 lei lunar mai mult decât angajații din sectorul privat. Diferențele salariale prezentate în detaliu
scris 30 sep 2016

Persoanele angajate în unitățile aparținând sectorului public realizează un câștig salarial mediu brut lunar de 2.661 lei, superior mediei pe economia națională cu 284 lei, pentru bărbați înregistrându-se un spor de 392 lei/lună (față de 2.432 lei/lună în medie pe economie), iar pentru femei, mai mic, de 229 lei/lună (față de 2.316 lei/lună în medie pe economie). De partea cealaltă, câștigul salarial mediu brut lunar al salariaților din sectorul privat se situează sub media națională cu 118 lei pe brut și 79 lei pe net.

Din calculele care indică modul de raportare la media pe economia națională a salariului unui bugetar și al unui angajat în sectorul privat rezultă o diferență lunară de 402 lei lunar în favoarea bugetarului.

Urmărește-ne și pe Google News

Analiza a fost realizată de Institutul Național de Statistică, pe baza datelor din 2014, și prezentată astăzi.

Documentul confirmă datele prezentate, la sfârșitul lunii august de Profit.ro, care relevă că unu din patru salariați este plătit de bugetul public și are, de regulă, venituri mai mari decât ceilalți angajați din România.

Astfel, este arătat că, în 2014, câștigul salarial mediu brut anual a fost de 28.073 lei/persoană, cu diferențieri pe sexe (27.545 lei/persoană la femei față de 28.537 lei/persoană la bărbați).

Indiferent de grupa de vârstă, cele mai mari câștiguri salariale anuale sunt realizate de salariații care, prin natura ocupațiilor pe care le desfășoară, se încadrează în grupa conducătorilor și funcționarilor superiori – GM1 (cu o singură excepție, bărbații din grupa de vârstă 15-24 ani). Față de media pe economia națională, salariații din grupa majoră GM1 câștigă dublu și chiar mai mult, pentru salariații în vârstă de 25-54 ani, raportul fiind de circa 2,5:1 (la fel ca pe total grupă majoră).

Familiile cu al 3-lea copil și tinerii care se căsătoresc vor primi bani de la stat, ca \ CITEȘTE ȘI Familiile cu al 3-lea copil și tinerii care se căsătoresc vor primi bani de la stat, ca "primă pentru recunoașterea contribuției adusă națiunii". Banii vor fi dați și retroactiv!

Și salariații din grupa specialiștilor în diverse domenii de activitate – GM2, pentru toate vârstele, realizează câștiguri salariale mult peste media națională. Câștigul salarial mediu brut la nivelul grupei respective de ocupații este cu 49,8% mai mare decât nivelul mediu pe economie.

La polul opus se situează salariații din grupa muncitorilor necalificați – GM9, respectiv din grupa lucrătorilor în domeniul serviciilor – GM5, cărora le revin cele mai mici câștiguri salariale anuale, reprezentând doar 50,9%, respectiv 52,9% din câștigul salarial mediu pe economie.

Câștigul salarial mediu brut lunar înregistrat în luna octombrie 2014 la nivelul economiei naționale în întreprinderile cu cel puțin 10 salariați a fost de 2.377 lei, iar cel net, de 1.717 lei.

Femeile au realizat în octombrie 2014 câștiguri salariale mai mici cu circa 5% decât bărbații.

În grupa de vârstă 55-64 ani au fost consemnate cele mai mari câștiguri salariale medii lunare (2.569 lei în expresie brută, respectiv 1.843 lei în expresie netă).

Pe grupe majore de ocupații, nivelul câștigului salarial mediu brut anual al femeilor mai mic decât al bărbaților (excepție grupa muncitorilor necalificați - GM9).

Bugetarii câștigă în medie cu 400 lei lunar mai mult decât angajații din sectorul privat. Diferențele salariale prezentate în detaliu

Salariații cu studii superioare au avut o pondere de 31,7%, femeile fiind preponderente (57,4%). Din totalul celor 4,38 milioane de salariați, 60,6% erau absolvenți ai învățământului mediu (liceal, profesional și postliceal de specialitate). Disparități semnificative se observă în structura salariaților pe sexe în cadrul fiecărei grupe majore de ocupații. Bărbații dețin cele mai mari ponderi în rândul muncitorilor calificați și asimilați - GM7 (76,6%) și al lucrătorilor calificați în agricultură, silvicultură și pescuit - GM6 (73,5%), iar femeile, în rândul specialiștilor în diverse domenii de activitate - GM2 (63,6%), respectiv al funcționarilor administrativi - GM4 (63,2%).

Câștigul salarial mediu brut lunar înregistrat la nivelul economiei naționale în întreprinderile cu cel puțin 10 salariați, în luna octombrie 2014, a fost de 2.377 lei/persoană, iar cel net de 1717 lei/persoană.

România coboară în top-urile externe de politici sociale și economice. Finanțarea slabă reduce calitatea asistenței medicale, mulți tineri neangajați CITEȘTE ȘI România coboară în top-urile externe de politici sociale și economice. Finanțarea slabă reduce calitatea asistenței medicale, mulți tineri neangajați

Câștigul salarial mediu lunar realizat de femei a reprezentat 95,2% din cel al bărbaților în expresie brută, respectiv 95,1% în expresie netă.

Creșterea progresivă a nivelului câștigului realizat odată cu grupa de vârstă a salariaților cuprinde toate intervalele, cele mai mari câștiguri lunare fiind realizate de salariații în vârstă de 55-64 ani (2.569 lei lunar/persoană în expresie brută, respectiv 1.843 lei lunar/persoană în expresie netă).

Cele mai mici diferențe dintre câștigurile medii lunare ale femeilor și bărbaților sunt în cazul tinerilor (15-24 ani), femeile realizând cu 4 lei/lună în expresie brută, respectiv cu 3 lei/lună în expresie netă, mai puțin decât bărbații din această categorie de vârstă.

Odată cu înaintarea în vârstă, ecartul dintre câștigurile medii lunare ale femeilor și cele ale bărbaților crește, astfel că diferența înregistrată pentru salariații vârstnici ajunge la 124 lei/lună în expresie brută, respectiv la 91 lei/lună în expresie netă, în defavoarea femeilor acestei categorii de vârstă.

Dacă, pe ansamblul economiei naționale, câștigul salarial mediu net al bărbaților este mai mare cu 86 lei față de cel al femeilor, diferența în expresie absolută se accentuează pe măsură ce se avansează pe scala nivelului de pregătire către limita superioară (cu excepția nivelului de pregătire secundar superior – profesional, unde diferența este de 283 lei/lună, mai mare decât diferența înregistrată pentru nivelul de pregătire post secundar, de 162 lei/lună).

Femeile cu studii universitare de scurtă durată câștigă mai puțin decât bărbații din aceeași categorie cu 417 lei/lună, în cazul absolventelor cu studii universitare ciclul I – licență, cu 587 lei/lună, în cazul celor cu studii universitare ciclul II – master, cu 598 lei/lună, iar al celor cu studii universitare ciclul III – doctorat cu 745 lei/lună.

Câștigurile salariale medii lunare nete ale salariaților cu nivel de educație superior sunt mai mari de circa 2,7 ori decât ale celor cu nivel de educație inferior, respectiv de 2,2 ori decât ale celor cu nivel mediu de educație.

EXCLUSIV Condițiile în care bugetarii vor fi promovați și vor primi sporuri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Condițiile în care bugetarii vor fi promovați și vor primi sporuri

Bărbații au câștigat mai mult decât femeile în majoritatea activităților economice, cele mai mari depășiri ale câștigului salarial mediu brut lunar înregistrându-se astfel: 32,0% în intermedieri financiare și asigurări, 26,4% în industria prelucrătoare, 18,6% în alte activități de servicii, 18,3% în informații și comunicații, 12,4% în comerț.

În schimb, femeilor le revin câștiguri medii brute lunare superioare bărbaților în activitățile de servicii administrative și activități de servicii suport (29,1%), construcții (19,9%), transport și depozitare (7,0%), industrie extractivă (6,6%), distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare (2,7%), administrație publică (0,9%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (0,6%).

Bugetarii câștigă în medie cu 400 lei lunar mai mult decât angajații din sectorul privat. Diferențele salariale prezentate în detaliu

În 2014, câștigul salarial mediu brut anual a fost de 28.073 lei/persoană, cu diferențieri pe sexe (27545 lei/persoană la femei față de 28.537 lei/persoană la bărbați).

Indiferent de grupa de vârstă, cele mai mari câștiguri salariale anuale sunt realizate de salariații care, prin natura ocupațiilor pe care le desfășoară, se încadrează în grupa conducătorilor și funcționarilor superiori – GM1 (cu o singură excepție, bărbații din grupa de vârstă 15-24 ani).

Față de media pe economia națională, salariații din grupa majoră GM1 câștigă dublu și chiar mai mult, pentru salariații în vârstă de 25-54 ani, raportul fiind de circa 2,5:1 (la fel ca pe total grupă majoră).

Și salariații din grupa specialiștilor în diverse domenii de activitate – GM2, pentru toate vârstele, realizează câștiguri salariale mult peste media națională.

Câștigul salarial mediu brut la nivelul grupei respective de ocupații este cu 49,8% mai mare decât nivelul mediu pe economie.

De astăzi crește vârsta de pensionare pentru femeile avocat. Cât trebuie să aștepte până la pensie CITEȘTE ȘI De astăzi crește vârsta de pensionare pentru femeile avocat. Cât trebuie să aștepte până la pensie

La polul opus se situează salariații din grupa muncitorilor necalificați – GM9, respectiv din grupa lucrătorilor în domeniul serviciilor – GM5, cărora le revin cele mai mici câștiguri salariale anuale, reprezentând doar 50,9%, respectiv 52,9% din câștigul salarial mediu pe economie.

Bugetarii câștigă în medie cu 400 lei lunar mai mult decât angajații din sectorul privat. Diferențele salariale prezentate în detaliu

Din repartiția câștigului salarial mediu brut anual pe sexe și grupe majore de ocupații, se observă că nivelul câștigurilor realizate de femei se plasează sub cel realizat de bărbați, excepție făcând grupa muncitorilor necalificați - GM9 (cu doar 57 lei anual/persoană).

Ecartul cel mai mare dintre câștigurile salariale medii anuale ale bărbaților și cele ale femeilor se înregistrează pentru ocupațiile din grupa muncitorilor calificați și asimilați - GM7 (+21,2%; 19.331 lei anual/persoană la femei față de 23.425 lei anual/persoană la bărbați) și cele din grupa specialiștilor în diverse domenii de activitate - GM2 (+18,8%; 39.351 lei anual/persoană la femei față de 46.768 lei anual/persoană la bărbați).

Femeilor din unitățile cu 10-49 salariați le revine cel mai scăzut câștig salarial mediu care, în expresie brută, la nivelul anului 2014, a fost de 17.738 lei, reprezentând 64,4% din media câștigurilor anuale realizate de femei și 63,2% din media pe economia națională.

UPDATE LISTA Banca Națională dezvăluie salariile angajaților. ANI divulgă declarațiile lor. Ce avere au Isărescu și ceilalți conducători ai băncii, inclusiv Bogdan Olteanu CITEȘTE ȘI UPDATE LISTA Banca Națională dezvăluie salariile angajaților. ANI divulgă declarațiile lor. Ce avere au Isărescu și ceilalți conducători ai băncii, inclusiv Bogdan Olteanu

Cel mai mare câștig salarial mediu brut anual revine bărbaților din întreprinderile foarte mari (1.000 salariați și peste) care realizează 37.990 lei/an, reprezentând 133,1% față de câștigul salarial mediu brut anual al bărbaților indiferent de mărimea întreprinderii și 135,3% față de câștigul mediu anual pe economia națională.

Cele mai mari câștiguri salariale brute anuale revin salariaților cu 20-29 ani vechime în cadrul aceleiași întreprinderi (38663 lei/an). Pe sexe, salariații cel mai bine remunerați au fost bărbații cu 30-39 ani vechime în întreprinderi (42.252 lei/an), respectiv femeile cu 20-29 ani vechime în întreprinderi (36.980 lei/an).

Salariaților cu mai puțin de un an vechime le revine un câștig mediu anual de 15.535 lei, cu peste 12.500 lei mai mic decât media pe țară și un decalaj între femei și bărbați de aproape 400 lei/an în favoarea bărbaților.

Bugetarii câștigă în medie cu 400 lei lunar mai mult decât angajații din sectorul privat. Diferențele salariale prezentate în detaliu

Structura salariaților pe sexe, în cadrul fiecărei decile, este neuniformă: bărbații predomină în toate decilele, cu excepția decilelor 4 și 5. Astfel, repartizarea salariaților pe decile de câștig salarial mediu brut lunar arată concentrarea bărbaților atât în decilele inferioare, cât și superioare, iar a femeilor doar în decilele de
mijloc.

Tinerii (15-24 ani) sunt prezenți cu preponderență în primele decile (1-5) unde se realizează câștiguri salariale mai mici, în timp ce, vârstnicii (55-64 ani) predomină în decilele superioare (7-10) unde se realizează câștiguri salariale mai mari. Salariații în vârstă de 25-54 ani - contingentul cel mai numeros – se
distribuie aproape uniform între decila 3 și decila 10.

Bugetarii câștigă în medie cu 400 lei lunar mai mult decât angajații din sectorul privat. Diferențele salariale prezentate în detaliu

Distribuția salariaților pe decile de câștiguri salariale (brute lunare în luna octombrie 2014) arată că cei cu studii superioare se regăsesc cu preponderență în decilele superioare (7-10), realizând câștiguri salariale mult mai mari decât cei cu nivel scăzut de pregătire care se concentrează în decilele inferioare (1-5).

Distribuția rămâne nemodificată și în cazul variabilelor de câștiguri salariale medii nete lunare și al celor brute anuale.

Tinerii din generația Millennials evită companiile de stat, sunt mai exigenți cu angajatorul și mai puțin atașați de job CITEȘTE ȘI Tinerii din generația Millennials evită companiile de stat, sunt mai exigenți cu angajatorul și mai puțin atașați de job

Salariații din decila superioară (decila 10) au câștigat în medie de circa 9 ori mai mult decât cei din decila inferioară (decila 1) în luna octombrie 2014 și de aproape 12 ori mai mult la nivelul întregului an.

Pe sexe, raportul dintre decila superioară (decila 10) și cea inferioară (decila 1) a avut valori aproape egale pentru câștigurile salariale medii lunare brute și nete, respectiv de circa 9:1 (atât pe brut, cât și pe net).

viewscnt
Afla mai multe despre
salarii
bugetari
angajati
privat