Ofițerii de stare civilă pot înregistra nașterile și decesele exclusiv în format digital în 334 de localități din țară, după ce alte 5 municipii reședință de județ s-au interconectat la sistemul IT pentru emiterea actelor de stare civilă, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne.
Cetățenii din aceste localități pot cere eliberarea certificatelor de naștere și deces în format electronic, dar trebuie să vină la ghișeu.
Potrivit informațiilor transmise de MAI la solicitarea HotNews.ro, cei interesați să obțină aceste certificate în format digital trebuie să se prezinte la oficiul de stare civilă pentru a depune documentele necesare, inclusiv cererea de eliberare a certificatului de stare civilă, și să comunice ofițerului de stare civilă o adresă de email.
Actele în format digital solicitate le vor primi în maxim trei săptămâni, dacă cererea este făcută în țară, sau între două și șase luni, dacă e făcută în străinătate.
Motivul? Extinderea sistemul IT pentru emiterea actelor de stare civilă se realizează etapizat, fiind necesară interconectarea celor 3.188 de unități administrativ-teritoriale, astfel că platforma destinată prestării serviciilor exclusiv on-line cetățenilor, la momentul actual, nu poate fi accesibilă.
Dacă cererile se fac, încă, fizic, toată activitatea de înregistrare a evenimentelor de stare civilă naștere sau deces se realizează exclusiv digital în acest sistem informatic.
CITEȘTE ȘI România, pe ultimul loc în UE după ponderea absolvenților de facultateEvident, cetățenii pot opta să primească aceste certificate de naștere sau deces și în format fizic, printat pe un formular securizat.
Românii pot să solicite certificate de naștere și deces în format digital în 33 de noi localități, după ce sistemul IT de înregistrare exclusiv electronică a acestor evenimente de viață a fost extins, a anunțat anterior Ministerul Afacerilor Interne.
La acest moment, pentru eliberarea electronică a acestor acte, persoanele trebuie să vină la ghișeu și să lase ofițerului de stare civilă emailul, urmând să le primească în maxim trei săptămâni, dacă cererea este făcută în țară, sau între două și șase luni, dacă e făcută în străinătate.
CITEȘTE ȘI FOTO Protest inedit al angajaților din Guvern, nemulțumiți de creșterea de 10% a salariilor promisă de executiv. Ei au organizat ”protestul umbrelelor”Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat însă extinderea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) la nivelul municipiilor reședință de județ Bistrița, Buzău, Focșani, Târgu-Mureș, Piatra–Neamț, Vaslui și Zalău.
În plus, sistemul IT a fost extins și în următoarele 26 de localități:
Județul Bihor: Aleșd, Beiuș, Marghita, Valea lui Mihai;
Județul Călărași: Oltenița și Budești;
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE DOCUMENT Noua formulă de calcul al salariului minimJudețul Constanța: Castelu, Comana, Cumpăna, Murfatlar, Poarta Albă, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Eforie, Istria, Peștera, Hârșova, 23 August, Crucea, Chirnogeni, Ovidiu, Aliman, Bărăganu, Ion Corvin, Cuza Vodă;
Județul Gorj: Turcinești;
Înregistrarea evenimentelor de viață și deces se face exclusiv online, dar cererile se fac fizic la ghișeu
Astfel, în toate aceste localități, platforma destinată activității ofițerilor de stare civilă a devenit activă, prin înregistrarea doar în format digital a evenimentelor de viață naștere și deces.
În ceea ce privește obținerea certificatului de naștere sau deces, cetățeanul/aparținătorul poate solicita eliberarea acestuia în format digital sau, la cerere, în format fizic printat pe un formular securizat.
MAI reamintește că întrucât, extinderea Sistemului Informatic Integrat se realizează etapizat, fiind necesară interconectarea celor 3188 de unități administrativ-teritoriale, platforma destinată prestării serviciilor exclusiv on-line cetățenilor, la momentul actual, nu poate fi accesibilă.
În prezent, pentru a obține un certificat de stare civila naștere sau deces, persoana se deplasează la oficiul de stare civilă unde depune documentele necesare, respectiv, cererea de eliberare a certificatului de stare civilă, document care se poate elibera atât în format digital, solicitantul trebuind să comunice ofițerului de stare civilă o adresă de poștă electronică, dar și în format fizic, printat pe un formular securizat, în funcție de opțiunea cetățeanului/aparținătorului.
Extinderea, la nivel național, a Sistemului Informatic are ca termen de finalizare data de 24 septembrie 2024.