Proiectul bugetului de stat pe anul viitor nu ia în calcul noua Lege a salarizării, care va majora salariile pentru bugetari, ministrul Finanțelor susținând că Parlamentul este cel care va decide atât momentul de la care legea va fi aplicată, cât și cuantumul tranșelor de majorare a salariilor.
"Legea salarizării va pleca în Parlament și, în funcție de forma finală, se corelează și se decide în câte tranșe se poate aplica", a spus ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
El nu a putut preciza dacă în deficitul estimat pentru anul viitor, pe care Guvernul încearcă să îl mențină sub 3% din PIB, vor fi incluse și majorările de salarii ale bugetarilor, spunând doar că Parlamentul va decide fie eliminarea unor măsuri din buget, pentru a crea spațiul fiscal necesar acestor majorări, fie va decide chiar depășirea limitei de 3% din deficit.
"Parlamentul va spune «Se adoptă !». La un moment dat, la o dată viitoare, se aplică. Dar la bugetul pe 2016, pe care o să-l trimitem la Parlament, poate o să taie o măsură ca să creeze acest spațiu sau, pe spațiul care rămâne până la 3%, se aplică o cotă, iar apoi se insistă pe o creștere mai mare, ca, în 4-5 ani, să se aplice 100%", a avansat o ipoteză Teodorovici.
El a prezentat și o variantă nedorită în care Parlamentul decide depășirea limitei de 3% a deficitului.
În ceea ce privește creșterea economică pe care va fi construit bugetul, Teodorovici a arăta că, deși Guvernul și FMI estimează pentru 2016 o creștere de 4,1%, cel mai probabil va fi luată în calcul creșterea de 3,9% estimată de Comisia Europeană.