Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, legea prin care indemnizația de creștere a copilului va fi de 85% din veniturile părintelui și va fi acordată pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon.
Concret, indemnizația este stabilită în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani și nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată.
Deputații sunt în acest caz decizionali, astfel că proiectul mai trebuie acum doar promulgat de președintele Klaus Iohannis, pentru ca noul sistem al indemnizațiilor să înceapă să fie aplicat de la 1 iulie.
Totodată, plafonul maxim de 3.400 de lei a fost eliminat.
CITEȘTE ȘI Bugetarii vor fi plătiți cu salariu fix plus venit variabil raportat la performanță, inclusiv pe baza feedback-ului de la firme și populațieIndemnizația este majorată cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară sau de tripleți începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere.
Astfel, mamele care au gemeni sau mai mulți copii din aceeași sarcină primesc un bonus, pe lângă indemnizația de 85 % din salariul minim brut pe țară pentru fiecare copil începând cu al doilea copil.
Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, obțin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 50% din indemnizația minim garantată.
Toate aceste prevederi vor fi aplicate de la 1 iulie 2016, dacă proiectul este promulgat de președinte.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncăPremierul Dacian Cioloș a susținut că nu sunt bani la buget pentru majorarea indemnizației de creștere a copilului, el cerând Parlamentului să indice și sursa de finanțare pentru aceste plăți. În acest caz, punctul de vedere al Guvernului este însă consultativ, deoarece decizia finală aparține Parlamentului, iar Executivul este obligat să asigure finanțarea dacă proiectul este promulgat de președintele Iohannis.