Problema risipei alimentare are impact negativ în mai multe zone, iar „dacă ne dorim ca generațiile viitoare să aibă o viață durabilă, trebuie să le oferim o educație pe măsură”, a declarat consilierul de stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, la o conferință specială dedicată temei.
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a organizat, marți, 26 noiembrie, conferința internațională la nivel înalt „Împreună combatem risipa alimentară”, dedicată măsurilor pentru reducerea risipei alimentare, incluse în obiectivul de dezvoltare durabilă 12 din Strategia națională de dezvoltare durabilă a României 2030. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația Sărbătoarea Gustului.
„Ne bucurăm că am reușit să organizăm o conferință de asemenea amploare pe tema combaterii risipei alimentare, una dintre cele mai importante componente ale dezvoltarii durabile. Impactul acestei probleme este mai mare decât pare la prima vedere. Românii aruncă zilnic 6.000 de tone de alimente. Vorbim despre resurse risipite, de impact negativ asupra mediului, dar și despre o problemă etică, având în vedere că sunt încă foarte mulți oameni care nu reușesc să își asigure hrana zilnică”, a declarat consilierul de stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
CITEȘTE ȘI UE se pregătește să vină în ajutorul crescătorilor de păsări prin limitarea importurilor din UcrainaScopul conferinței a fost de a oferi o platformă pentru dezbatere între decidenți la nivel înalt din cadrul instituțiilor europene, miniștri din Guvernul României, parlamentari și alți reprezentanți de seamă din mediul academic, institute de cercetare, societatea civilă, bănci de alimente, mari companii din retail și industria HoReCa, legat de acțiuni concrete și bune practici.
În cadrul conferinței a ținut un discurs și Nabil Gangi, director adjunct al Departamentului Regional pentru Europa și Asia Centrală din cadrul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care a subliniat amploarea fenomenului la nivel mondial: Fenomenul risipei alimentare generează gaze cu efect de seră comparabile cu cele produse de o țară ca India.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, și vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senat, Barna Tanczos, au vorbit în deschiderea evenimentului, din partea autorităților.
Conferința a reunit aproximativ 150 de participanți și a avut trei sesiuni. În prima sesiune discuțiile s-au concentrat asupra cadrului legal privind combaterea risipei alimentare și a reunit reprezentanți ai autorităților publice, ai patronatelor din industria alimentară și HoReCa. În partea a doua mari companii de retail, băncile de alimente și societatea civilă au expus modul în care acționează pentru combaterea risipei și care sunt principalele provocări din acest domeniu.
Evenimentul s-a încheiat cu lansarea cărții „Arta de a mânca bine”, avându-l ca autor pe Alain Alexanian, Chef cu o stea Michelin . Publicarea cărții a fost sprijinită de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și va ajunge la școlile din toată țara.
„Dezvoltarea durabilă presupune o schimbare la nivel de mentalitate, iar acest lucru înseamnă că trebuie să ne concentrăm foarte mult pe educație. Am sprijinit publicarea acestei cărți în peste 6000 de exemplare, care vor ajunge la școlile din România. Vom distribui, de asemenea, în 19.000 de exemplare o broșură educativă către elevii de școală primară din București. Este un exemplu de acțiune concretă pe care o facem pentru implementarea Agendei 2030 în România. Alimentația reprezintă o componentă extrem de importantă a unui stil de viață sănătos. Dacă ne dorim ca generațiile viitoare să aibă o viață durabilă, trebuie să le oferim o educație pe măsură”, a precizat Borbély.