Iohannis cere ministrului Justiției să „explice public de urgență” de ce a fost clasat dosarul 10 august. „Lucrurile nu se pot încheia aici.”

Iohannis cere ministrului Justiției să „explice public de urgență” de ce a fost clasat dosarul 10 august. „Lucrurile nu se pot încheia aici.”

Foto: Digi 24

scris 4 mar 2021

Președintele Klaus Iohannis îi cere ministrului Justiției, Stelian Ion, să „explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat”.

Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2
Urmărește-ne și pe Google News

„Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, a afirmat Iohannis.

Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la faliment CITEȘTE ȘI Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la faliment

Tribunalul București a răspuns anterior reacțiilor critice din spațiul public generate de decizia instanței prin care a fost clasat definitiv dosarul 10 august și scapă de răspundere penală foștii șefi ai Jandarmeriei pentru intervenția violentă la mitingul diasporei. Tribunalul susține că decizia a fost luată "pe baza dispozițiilor legale incidente cauzei și pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe bază de emoții și sentimente".

Tribunalul București spune că, în pronunțarea soluțiilor, judecătorii sunt independenți și se supun numai legii, în conformitate cu Constituția.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

"Hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispozițiilor legale incidente cauzei și pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe bază de emoții și sentimente.

Constatând că reacțiile manifestate provin preponderent din partea reprezentanților puterilor legislativă și executivă, Tribunalul București reamintește dispozițiile constituționale conform cărora în statul de drept și în democrație cele 3 puteri ale statului: legislativă, executivă și judecătorească sunt separate și în echilibru, colaborează și se respectă reciproc,independent dacă soluțiile adoptate de fiecare dintre acestea sunt sau nu în acord cu așteptările exponenților lor", subliniază Tribunalul București, într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online? CITEȘTE ȘI Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online?

Reprezentanții Tribunalului mai spun că "discursul public la adresa hotărârilor judecătorești pronunțate trebuie să fie caracterizat de echidistanță, pentru că numai respectând ordinea de drept și hotărârile judecătorești se va restabili echilibrul social încălcat".

Dosarul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 rămâne clasat, a decis marți Tribunalul București, care a respins cererea DIICOT de redeschidere a anchetei. Prin această decizie, foștii șefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmăriți penal pentru intervenția împotriva manifestanților.

Decizia Tribunalului București este definitivă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
tribunalul bucurești
dosarul 10 august