Începerea unui nou an universitar nu aduce cu sine doar teamă și emoții pentru noii studenți și pentru cei care se apropie vertiginos de momentul în care își vor da licența, ci și profit pentru "căminiști” din vânzarea frigiderelor pe care le-au avut în camera din căminul studențesc în care au locuit tot anul universitar precedent, a cuierelor, oglinzilor, uscătoarelor și plitelor de care nu mai au nevoie. La căminele de stat, unii își vând chiar și locurile, astfel că studenții care nu se numără printre cei care au reușit să obțină, prin îndeplinirea tuturor condițiilor impuse, un loc într-o cameră de cămin mai au o șansă la cumpărarea acestuia de pe "piața neagră”, oferind între 1.000 și 1.500 de lei. Pe partea cealaltă, la căminele private, tarifele sunt undeva între 525 de lei și 500 de euro pe lună, cu toate facilitățile incluse, precizează un reportaj News.ro.
Potrivit unui studiu recent realizat de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), la nivel național numărul studenților care învață în facultățile de stat este de aproape cinci ori mai mare decât numărul locurilor în cămine.
Universitatea din București a oferit, de exemplu, anul acesta, aproximativ 5.300 de locuri în căminele proprii - Grozăvești, Pallady, Kogălniceanu, Măgurele, Tei, Panduri, Fundeni sau Stoian Militaru -, potrivit site-ului universității. Însă pentru obținerea unui loc la cămin studenții trebuie să locuiască la peste 20 de kilometri de sediul facultății ale cărei cursuri le urmează, să aibă medie mare, iar cei care au avut cazare și în anul precedent sunt în avantaj pentru că au continuitate.
Tarifele de cazare în aceste cămine se ridică undeva la 115 - 130 de lei pe lună pentru studenții la buget și între 250 și 265 de lei pentru cei la taxă. Sunt camere cu câte două, trei sau chiar patru locuri, iar căminele sunt mixte.
Studenții care stau în camerele de cămin pentru al doilea sau al treilea an povestesc cum vor fi iar "vecini cu gândacii” și se plâng de colegii de cameră, care nu fac curat după ei.
Alții își amintesc cum în primul an și-au lăsat uscătorul sau aspiratorul pe holul din Grozăvești, peste noapte, iar a doua zi nu le-au mai găsit. Povestea cu capetele de duș furate s-ar putea repeta și anul acesta aici, cred unii. Camere de supraveghere nu există pe holuri, ci doar la intrarea în cămin, spun studenții.
"Uneori, în cădița de la baie și pe podeaua băii se găsesc larve micuțe. (...) Apar la umezeală și nu dispar decât dacă dai gresia la o parte și elimini umezeala de dedesubt. Odată am intrat în baie, am văzut că era spartă scurgerea de sub un duș, iar din ea se revărsa apa și erau mulți viermișori. Vara asta nu am mai văzut larvele alea de musculițe cum se târăsc pe podeaua băii, dar mă aștept să reapară curând”, susține o studentă din anul III la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării.
Tariful - aproximativ 200 de lei pe lună. Dar cei 200 de lei pe lună nu înseamnă nimic pentru unii studenți veniți din alte orașe ale țării să studieze în București și au unde să locuiască. Astfel că, având unele avantaje, precum domiciliul în afara Capitalei, notele mari, continuitatea, își obțin locul la cămin și îl vând apoi, "la neagru”, cu 1.000 - 1.500 de lei.
Anunțurile de pe Facebook se împart între cereri și oferte, iar prețurile nu scad sub 1.000 de lei. Chiar și locurile obținute pe baza dosarului social sunt vândute.
Cei care le vând consideră că în felul ăsta fac un bine pentru ambele părți: pentru studentul care nu a reușit să-și obțină locul pe propriile puteri, dar și pentru ei, câștigând bani.
"Îl vând, pentru că eu nu stau la cămin, mă gândesc că te ajută și pe tine, na, dacă zici că nu ai reușit să-l iei din cauza restanțelor. Aș fi vrut 1.500 de lei, dar las la 1.200 de lei, dacă îți e ok”, a spus o studentă care voia să-și vândă locul din Panduri.
Potrivit metodologiei de repartizare a locurilor la cămin, acestea sunt nominale, iar cei care sunt prinși că își vând locurile nu mai au drept de cazare pe toată durata studiilor universitare.
Însă tinerii au găsit și soluții, prin schimbarea pozelor de pe legitimație.
În ceea ce privește căminele private, studenții găsesc locuri cu 525 de lei pe lună, în camere cu trei sau patru paturi, cu toate utilitățile incluse, dar pot ajunge și la sume exprimate în euro: în jur de 250 - 300 de euro într-o cameră de o singură persoană sau de două persoane, de 15 sau 20 de metri pătrați, dar ajunge și la 500 de euro pentru o cameră de 40 de metri pătrați pentru o persoană, toate utilitățile fiind incluse în aceste prețuri.
"500 de euro - euro, nici măcar lei -, mi se pare enorm. Da, stau singur, poate-s condiții bune, dar decât să plătesc banii ăștia, mai bine mă duc să stau cu chirie, că găsesc și la 150 - 200 de euro. Costurile pe lângă chirie nu m-ar duce foarte mult, pentru că sunt o singură persoană, sunt mai mult plecată, deci nu aș consuma mult”, spune un student la master al unei facultăți din cadrul UB, adăugând, însă, că ministerul ar trebui să ia măsuri în ceea ce privește condițiile din cămine.
"Eu am stat doi ani într-un cămin studențesc, nu are importanță care. Am dormit cu gândacii și cu mucegai pe pereți. E jale acolo”, a adăugat el.