Fostul acționar de la Dinamo Dragoș Săvulescu, care fusese arestat provizoriu după ce a fost reținut în insula greacă Mykonos, nu a fost predat în vedere executării mandatului european de arestare emis în urma condamnării sale. Decizia aparține unei instanțe din Grecia, anunță Ministerul Justiției, care precizează că solicitările de predare se soluționează prin contactul direct dintre autoritățile judiciare.
"Instanța din Republica Elenă a respins miercuri, 08.09.2021, cererea de predare a persoanei condamnate Săvulescu Emil-Dragoș, arestat provizoriu la data de 9 august 2021, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către Curtea de Apel București, în baza unei hotărâri judecătorești definitive de condamnare. Informarea oficială este transmisă de către autoritățile competente elene autorității judiciare române emitente (Curtea de Apel București) în conformitate cu dispozițiile articolului 22 din Decizia-cadru nr. 584/2002 privind mandatul european de arestare și procedurile de predare între statele membre", a transmis, sâmbătă, Ministerul Justiției.
Conform sursei citate, Ministerul Justiției nu deține o informare oficială în acest sens. Instanța din statul de executare are obligația de a informa autoritatea judiciară emitentă și nu autoritatea administrativă.
"Reamintim diferența fundamentală dintre instituția extrădării și cea a mandatului european de arestare, în sensul că, în cadrul acestei ultime proceduri, cererile de predare se soluționează prin contactul direct dintre autoritățile judiciare", a arătat MJ.
Sursa citată a precizat că, în cadrul procedurilor judiciare de predare în baza mandatelor europene de arestare, Ministerul Justiției acționează în conformitate cu competențele legale atribuite prin Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată, cu modificările și completările ulterioare (legea care transpune Decizia cadru 2002/584/JAI). Art. 86 alin. 4 din Legea 302/2004 prevede că Ministerul Justiției, în calitatea sa de autoritate centrală:
a) primește mandatul european de arestare emis de o autoritate judiciară dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene și îl transmite parchetului de pe lângă curtea de apel în a cărui circumscripție a fost localizată persoana solicitată sau Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, în cazul în care persoana solicitată nu a fost localizată, ori de câte ori autoritatea judiciară emitentă nu reușește să transmită mandatul european de arestare direct autorității judiciare române primitoare;
b) transmite mandatul european de arestare emis de o autoritate judiciară română, dacă aceasta nu îl poate transmite direct autorității judiciare primitoare străine sau când statul membru de executare a desemnat ca autoritate primitoare Ministerul Justiției;
c) ține evidența mandatelor europene de arestare emise sau primite de autoritățile judiciare române, în scopuri statistice;
d) îndeplinește orice altă atribuție stabilită prin lege menită a asista și sprijini autoritățile judiciare române în emiterea și executarea mandatelor europene de arestare.
CITEȘTE ȘI Uber France, condamnată la plata a peste 180.000 de euro prejudiciu moral către 910 șoferi de taxi"Ministerul Justiției respinge ferm acuzațiile injuste și nefondate apărute în spațiul public, întrucât atât în această speță, cât și în orice altă procedură privind mandatul european de arestare Ministerul Justiției respectă cu strictețe atribuțiile și limitele sale conferinte prin lege, atât pe cea națională, cât și din perspectiva instrumentelor comunitare aplicabile", au adăugat reprezentanții MJ.
În luna august, fostul acționar de la Dinamo Dragoș Săvulescu, care fusese reținut în insula grecească Mykonos, a fost pus sub control judiciar și nu poate părăsi teritoriul statului elen până când se va judeca solicitarea de extrădare. Termenul fusese stabilit pentru septembrie.
Ministerul Justiției a transmis atunci că instanța din Republică Elenă este competentă să decidă asupra modalității de executare a mandatului european de arestare emis pe numele lui Săvulescu și predării persoanei solicitate. "Ministerul Justiției, în calitate de autoritate centrală, nu este implicat în procedură și nu a fost solicitat, până în prezent, în vederea facilitării comunicării de către instanțe", preciza instituția.
CITEȘTE ȘI România începe din nou să pună localități în carantină"La data de 9 august 2021, în Republica Elenă, cetățeanul român Săvulescu Emil-Dragoș a fost arestat provizoriu, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autoritățile judiciare române, în baza unei hotărâri judecătorești definitive de condamnare. Arestarea a fost dispusă ca urmare a existenței acestui mandat european de arestare, procedura executării fiind o procedură ce se derulează între instanțe în mod direct, respectiv instanța română și cea străină. În consecință, instanța din Republică Elenă este competentă, potrivit Deciziei Cadru 2002/584/JAI să decidă asupra modalității de executare a acestui mandat european de arestare și predării persoanei solicitate", arăta Ministerul Justiției.
Conform sursei citate, procedura de executare a mandatului european de arestare se desfășoară potrivit legislației elene, în termenele și condițiile prevăzute de aceasta.