Impactul bugetar al propunerilor făcute de Guvern angajaților din educație: 700 de milioane de lei

Impactul bugetar al propunerilor făcute de Guvern angajaților din educație: 700 de milioane de lei
scris 11 iun 2023

Impactul bugetar al noilor măsuri propuse duminică de Guvern privind majorările salariale pentru angajații din sistemul de educație este de aproximativ 700 de milioane de lei, sumă care se adaugă celor 2,2 miliarde de lei prevăzute ca impact bugetar odată cu adoptarea Ordonanței 53, pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat adoptată la 1 iunie.

„De la 18-25%, cât era, în funcție de funcție, grad didactic și așa mai departe, până la 25%, efortul bugetar este în jur de 700 de milioane de lei în plus față de cele 2,2 miliarde care au fost deja aduse ca impact de Ordonanța 53”, a afirmat Ligia Deca duminică, răspunzând unei întrebări.

Urmărește-ne și pe Google News

Ea a precizat că legea nu se va aplica retroactiv, iar majorările vor fi acordare de la data la care actul normativ va apărea în Montorul Oficial, informează News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ministrul Educației afirmă că nu vor exista sancțiuni asupra cadrelor didactice care au ales să facă grevă, ea subliniind că neplata zilelor în care cei care au semnat pentru grevă au ales să protesteze nu reprezintă o sancțiune, ci aplicarea unei prevederi legislative.

Totodată, ministrul Educației a afirmat că neplata profesorilor care participă la grevă nu reprezintă o sancțiune la adresa acestora. 

„Este vorba despre o prevedere legală asumată și în scris de către federațiile sindicale în informările pe care le-au făcut către membrii de sindicat. În acest context, legal, noi nu am făcut decât să rămânem în statul de drept pe care îl avem și să aplicăm legea, adică am solicitat ca plățile să se facă în funcție de numărul de zile lucrate pentru fiecare cadru didactic. Toți cei care au fost la școală vor fi plătiți în conformitate cu zilele lucrate, cei care au ales o formă de protest, la fel, vor fi plătiți în funcție de zilele lucrate. Nu există niciun fel de altă sancțiune. Nu am făcut niciodată presiuni asupra cadrelor didactice care protestează și am rugat să nu existe niciun fel de presiune nici asupra cardelor didactice care au ales să continue procesul educațional. Este normal să ne respectăm punctele de vedere și opțiunea de a ne face publice anumite doleanțe”, a declarat Ligia Deca duminică, după ședința de Guvern extraordinară în care au fost adoptate măsuri care vizează sistemul de învățământ.  Ea a precizat că „nu este de dorit pe niciun palier să prelungim anul școlar”.

Guvernul va publica în transparență două proiecte de act normativ, unul care prevede creșterile salariale și altul care prevede acordarea sumelor anuale din fonduri europene.

Întrebată de ce s-a prelungit situația pe o perioadă de trei săptămâni, în condițiile în care Guvernul a reușit să găsească resursele financiare necesare pentru majorările salariale acordate angajaților din sistemul de învățământ, Deca a răspuns că „discuțiile cu reprezentanții sindicali au evoluat de o săptămână la alta, la fel și unele dintre revendicări” și că „este clar pentru toată lumea” că trebuit făcut tot ceea ce stă în putința Guvernului pentru ca procesul educațional să se finalizeze cu bine.

„Ministerul Educației, alături de întreg Guvernul, au căutat soluții în tot acest timp și mă bucur că au fost identificate soluții pentru această creștere suplimentară care a fost avansată astăzi în discuțiile cu federațiile sindicale”, a adăugat ministrul.

În ceea ce privește posibilitatea recuperării orelor care nu s-au ținut în perioada grevei, ministrul a explicat că în cele cinci zile care au mai rămas până la finalul anului școlar „orele care se pot recupera se vor recupera printr-o planificare realizată la nivelul unității de învățământ”; subliniind că „se vor recupera atâtea câte se vor recupera în mod firesc și legal”.

viewscnt
Afla mai multe despre
oug
învatamânt
greva
salarii majorări