Greva din educație continuă. Oferta premierului Ciucă. Răspunsul sindicaliștilor: luni, la ora 10

Greva din educație continuă. Oferta premierului Ciucă. Răspunsul sindicaliștilor: luni, la ora 10

Sursa: News.ro

scris 11 iun 2023

Sindicaliștii din educație au anunțat duminică, după discuțiile cu premierul Nicolae Ciucă, că luni, greva continuă. Răspunsul la oferta Guvernului va fi dat luni la 10:00, după consultarea proiectului de majorare a salariilor.

La rândul său, premierul Ciucă a precizat, potrivit News.ro, că Executivul a dat dovadă că ceea ce a promis a făcut, precizând că luni, după răspunsul sindicaliștilor, va avea loc o nouă ședință de Guvern pentru aprobarea OUG privind salariile și astfel conflictul de muncă se va încheia. Ciucă a anunțat că la discuțiile cu sindicaliștii din educație au luat parte și președintele PSD Marcel Ciolacu, ministrul Educației, ministrul Muncii, precum și secretarul general al Guvernului.

Urmărește-ne și pe Google News

Guvernul le-a propus sindicaliștilor o creștere salarială medie de 25% de la 1 iunie, 1500 anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar până în 2027, 500 de lei, anual, pentru personalul nedidactic, până în 2027, precum și 50% prima tranșă din noua grilă, de la 1 ianuarie 2024.

„Am vrut ca finalul să fie unul cât se poate de concludent pentru noi toți. Ne dorim, și am afirmat de fiecare dată, să încheiem acest conflict de muncă pentru că este absolut o chestiune de responsabilitate față de sistemul de educație, față de copii, față de părinți. În felul acesta, pornind de la faptul că sumele pe care le-am asumat în Ordonanța de Urgență pe care adoptat-o astfel încât să putem să încheiem acest conflict, în cea pe care o vom pune în transparență astăzi, împreună cu sindicatele am agreat creșterea valorii sumelor pe care le vor primi atât personalul didactic, cât și personalul didactic auxiliar, să crească la nivelul de 25%. De asemenea, am agreat ca începând cu anul viitor, pe grila de salarizare nouă, în noua lege a salarizării, salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie. De asemenea procentul de 40% din vechea Ordonanță de Urgență va crește la 50% din 1 ianuarie 2024 și vom acorda acele sume de formare profesională de 1500 de lei pentru personalul didactic și didactic auxiliar și 500 de lei pentru personalul nedidactic”, a anunțat prim-ministrul.

Acesta a ținut să sublinieze „caracterul de responsabilitate al tuturor demersurilor” făcute de Executiv în această perioadă.

„Am dorit să înțelegem cu toții că este vorba de seriozitate și de angajament și nu am dorit să venim cu măsuri populiste care să ducă la dereglarea sistemului. Sunt măsuri care sunt realizabile și am convingerea că, așa cum au decurs discuțiile din această dimineață, am înțeles cu toții că nu există alt parcurs decât acesta și în tot ceea am realizat până acum am dat dovadă că ceea ce am promis am făcut și sunt convins că astfel toți dascălii vor avea încredere că ne ținem promisiunile așa cum am demonstrat și până acum”, a adăugat premierul.

”Pentru mâine, după ce aazi vorm pune în transparență conținutul proiectului de ordonanță, toți cei care lucrează în sistemul de învățământ vor înțelege demersul nostru, vor lua o decizie. Ulterior, vom avea o nouă ședință de Guvern în care vom apropba OUG și în felul acesta conflictul de muncă se va încheia”, a anunțat prim-ministrul.

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că Guvernul a propus, duminică, majorări salariale pentru angajații din educație în două tranșe, o tranșă de la 1 ianuarie 2024 și o a doua tranșă din anul 2025. Acesta a precizat că propunerile Guvernului vor fi aduse la cunoștința angajaților din sistem și că reprezentanții acestora se vor pronunța luni, la ora 10.

„Este logic că primească colegii noștri proiectul actului normativ și în funcție de conținutul acestuia ne vor da un răspuns până mâine, răspuns pe care îl comunicăm. Până atunci, greva continuă”, a afirmat Marius Nistor.

Marius Nistor a precizat că prim-ministrul i-a anunțat că proiectul actului normativ va fi pus în dezbatere publică.

Întrebat dacă vor fi recuperate cursurile care nu au fost predate în perioada grevei vor fi recuperate, liderul FSLI, Simion Hancescu, a răspuns: „Școala nu este magazin. Nu poți să pui lacătul. În mod logic, lecțiile care au fost predate trebuie recuperate”.

viewscnt
Afla mai multe despre
greva
educatie
ciuca
sindicate