IGSU: Numeroase cluburi continuă să nu aibă autorizație de securitate la incendiu. Ce riscă clienții barurilor, mall-urilor și discotecilor

IGSU: Numeroase cluburi continuă să nu aibă autorizație de securitate la incendiu. Ce riscă clienții barurilor, mall-urilor și discotecilor
scris 26 oct 2018

Din aproape 1.200 de cluburi și discoteci care funcționează la nivel național, 280 nu dețin autorizație de securitate la incendiu, însă comparativ cu 2015, solicitările pentru obținerea autorizațiilor a crescut cu până la 130%, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Potrivit IGSU, în ultimii trei ani au fost emise peste 8.400 de avize și autorizații pentru unitățile cu aflux de persoane, în timp ce 117 au fost închise de pompieri. În urma celor aproape 33.000 de controale la unitățile aglomerate, printre care și cluburi, baruri și discoteci, au fost aplicate peste 22.600 de amenzi în valoare de peste 76,1 milioane de lei.

Potrivit IGSU, în perioada noiembrie 2015 – septembrie 2018, inspectorii de prevenire au efectuat 32.844 de controale la cluburi, baruri, discoteci, săli aglomerate, mall-uri, unități turistice de cazare, precum și la cele de comerț și alimentație publică. În urma acestor controale au fost aplicate 22.607 amenzi, în valoare totală de 76,1 milioane lei, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

O mare parte dintre controalele în cluburi și alte localuri publice au fost inopinate, în special pe timpul nopții, pentru a fi constatate și înlăturate neregulile, precizează reprezentanții IGSU.

EXCLUSIV Accizele cresc din ianuarie, după o pauză de 2 ani. Scumpiri la carburanți, țigări, bere, electricitate. Noi date - anunțate la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Accizele cresc din ianuarie, după o pauză de 2 ani. Scumpiri la carburanți, țigări, bere, electricitate. Noi date - anunțate la Profit Energy.forum

Principalele deficiențe găsite în ceea ce privește apărarea împotriva incendiilor sunt improvizații la instalația electrică, nemarcarea cu iluminat de siguranță a căilor de evacuare și a hidranților interiori, deficiențe privind existența și funcționalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, lipsa autorizației de securitate la incendiu, nerealizarea de lucrări de întreținere și de reparare a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor.

Astfel, 117 dintre obiectivele verificate au fost închise pentru încălcări grave privind securitatea la incendiu, cele mai multe fiind cluburi, discoteci, unități din domeniul comerțului și alimentației publice. Alte aproximativ 350 de obiective și-au suspendat activitatea, pentru că nu erau îndeplinite cerințele de conformare la foc. Dintre obiectivele închise de către pompieri, doar 67 au fost redeschise, după ce au fost îndeplinite măsurile de siguranță pentru utilizatori și astfel a fost obținută autorizația de securitate la incendiu.

„Specialiștii în prevenire recurg la implementarea măsurii complementare de oprire a funcționării atunci când, pe timpul verificărilor, constată depășirea numărului de utilizatori cu peste 10%, desființarea sau blocarea căilor de evacuare ori desființarea instalațiilor speciale de stingere, detectare, semnalizare și avertizare. În condițiile modificării cadrului legislativ privind obținerea avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu, în perioada 2016-2018, s-au înregistrat în fiecare an creșteri ale solicitărilor în procente de până la 130% față de anul 2015”, arată IGSU.

În ultimii trei ani au fost emise 8.486 de avize și autorizații de securitate la incendiu (4.803 avize și 3.683 autorizații) pentru imobilele cu aflux de persoane.

La nivel național există 58.279 de cluburi, baruri, discoteci, săli aglomerate, mall-uri, unități turistice de cazare, de comerț și de alimentație publică, dintre care pentru 3.237 (6%) mai este necesară obținerea autorizației de securitate la incendiu. Celelalte obiective fie au obținut autorizația, fie nu au nevoie de ea.

În ceea ce privește cluburile și discotecile, dintr-un total de 1.191 de obiective aflate în evidențele unităților IGSU, 280 obiective (23,5 la sută) funcționează fără autorizații de securitate la incendiu.

„Amintim faptul că prin obținerea autorizației de securitate la incendiu se certifică îndeplinirea cerinței fundamentale - securitate la incendiu (existența căilor de evacuare, a instalațiilor speciale de stingere, detectare, semnalizare sau desfumare, a celor de iluminat și a mijloacelor de apărare împotriva incendiilor etc.). În ceea ce privește construcțiile care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, IGSU și structurile subordonate reiterează necesitatea intrării în legalitate a acestor categorii de construcții și derulează permanent întâlniri cu reprezentanții autorităților publice locale”, mai spun reprezentanții Inspectoratului.

viewscnt
Afla mai multe despre
securitate
igsu
incendiu