IGPR: Șoferilor depistați pozitiv la Drugtest nu li se întocmește dosar penal până vine răspunsul de la Medicina Legală

IGPR: Șoferilor depistați pozitiv la Drugtest nu li se întocmește dosar penal până vine răspunsul de la Medicina Legală
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iul 2024

Poliția Română precizează că șoferilor testați pozitiv cu aparatul Drager5000 nu li se întocmește dosar penal, în intervalul de 72 de ore până la sosirea rezultatelor probelor biologice de la instituțiile de medicină legală, ci numai un act administrativ, care se atașează dosarului.

"În situația unui rezultat pozitiv, în urma testării cu aparatul Drager5000, polițiștii întocmesc o lucrare (este vorba de actul de sesizare, iar nu de un dosar penal), care rămâne la unitatea de poliție, pe parcursul celor 72 de ore, în care instituțiile de medicină legală trebuie să transmită rezultatul probelor biologice aferente. Dacă în interiorul termenului de 72 de ore, polițiștii primesc de la medicină legală un rezultat negativ, acesta se anexează lucrării de bază, iar documentele se înaintează de către Poliție, unității de parchet competente, cu propunere de închidere a procedurii, pe cale administrativă", informează o precizare a Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), transmisă Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO INEDIT Efect al haosului digital CrowdStrike: tichete de îmbarcare în avion scrise de mână cu pixul. Întârzieri, anulări de zboruri și probleme la check-in din cauza penei IT CITEȘTE ȘI FOTO INEDIT Efect al haosului digital CrowdStrike: tichete de îmbarcare în avion scrise de mână cu pixul. Întârzieri, anulări de zboruri și probleme la check-in din cauza penei IT
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Propunerea unității de poliție, de închidere pe cale administrativă, într-o astfel de situație, are la bază rezultatul negativ al probelor biologice, emis de medicina legală, și nu presupune o propunere de clasare în accepțiunea Codului de Procedură Penală, ci închiderea pe calea administrativă a lucrării, menționează sursa citată.

Astfel, persoana testată, cu rezultat negativ de la medicină legală, nu este cercetată de organele de poliție, sub nicio formă, în cadrul unui dosar penal, mai arată IGPR.

În situația în care rezultatul de la medicină legală este pozitiv, acesta se anexează lucrării de bază și documentele se transmit unității de parchet competente, unde lucrarea primește un număr unic, respectiv aceasta devine "dosar penal", în care se continuă cercetările și se administrează probe, conform Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

"Prin urmare, măsura retragerii/reținerii permisului de conducere, pentru 72 de ore, este de natură a înlătura un potențial pericol din traficul rutier, până la primirea rezultatelor de la medicină legală", arată sursa citată.

Rusia a majorat tarifele la import pentru bunurile de consum provenite din \'\'țările ostile\'\' CITEȘTE ȘI Rusia a majorat tarifele la import pentru bunurile de consum provenite din ''țările ostile''

IGPR amintește că, înainte de intrarea în vigoare a noilor prevederi din domeniul siguranței rutiere, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a relaționat cu factorii decizionali din cadrul Parchetului General, pentru stabilirea unui mod unitar de aplicare a prevederilor Ordinului Comun al MAI și PÎCCJ nr. 56/12/C/2014, raportat la OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare (inclusiv OUG 84 și OUG 97).

"Ieri, conducerea Poliției Române a organizat din nou o videoconferință, la care au participat, la nivel teritorial, inspectorii șefi, șefii serviciilor rutiere și purtătorii de cuvânt, activitate în cadrul căreia au fost reprelucrate aspectele de ordin legislativ și administrativ, inclusiv cele menționate în prezenta precizare", se mai arată în precizarea transmisă sâmbătă de IGPR.

Ordonanța de urgență care prevede reținerea permisului de conducere pentru șoferii ce refuză testarea sau ies pozitiv la testul pentru alcool ori substanțe psihoactive și restituirea lui dacă nu primesc rezultatul analizelor în termen de 72 de ore de la recoltare a fost publicată luni, 15 iulie, în Monitorul Oficial.

FOTO Incident feroviar în Gara Basarab. O locomotivă a lovit vagoanele, mai multe persoane au fost rănite CITEȘTE ȘI FOTO Incident feroviar în Gara Basarab. O locomotivă a lovit vagoanele, mai multe persoane au fost rănite

Guvernul a adoptat, joi, un proiect de ordonanță de urgență pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranței rutiere.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, în scopul reducerii timpilor de așteptare a rezultatelor analizelor toxicologice, se stabilește un termen de maximum 72 de ore pentru realizarea acestora în vederea constatării prezenței sau absenței substanțelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge și comunicarea acestora de către instituțiile de medicină legală către structurile Poliției Române. Se are în vedere calcularea termenului de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice.

Totodată, prin proiect se propune, pentru identitate de tratament, ca, în situația în care permisul de conducere a fost reținut în temeiul art. 111 alin. (1) lit. b) din OUG 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive, prevăzută la art. 336 alin. (2) din Codul penal, ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, acesta să se restituie în baza rezultatului analizei mostrelor biologice prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice. 

viewscnt
Afla mai multe despre
șoferi droguri
șoferi drogați
droguri volan dosar penal