Înalta Curte de Casație și Justiție a decis sesizarea Curții Constituționale a României în legătură cu Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu, dar și referitor la actul normativ privind creșterea vârstei de pensionare, au precizat, pentru Ageepres, surse judiciare.
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, decizional, proiectul legii pensiilor speciale, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Au fost înregistrate 209 voturi "pentru", 27 "împotrivă" și 17 abțineri.
Luni, Camera Deputaților adoptase acest proiect pentru a se reîntoarce la Senat pe motiv că mai multe amendamente aprobate "generau deosebiri majore de conținut juridic" față de forma adoptată anterior de Camera superioară. Senatul a aprobat miercuri aceste amendamente, iar proiectul a fost adoptat în aceeași zi, decizional, de Camera Deputaților.
Actul normativ vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obținut și alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.
Proiectul se referă la pensiile speciale ale magistraților, militarilor, diplomaților, funcționarilor parlamentari, personalului Curții de Conturi, aeronautic.
Proiectul nu prevede desființarea acestor pensii, ci trecerea treptată, eșalonată, la pensii pe bază de contributivitate până în 2043, a precizat președintele comisiei, Adrian Solomon (PSD).
Printre cele adoptate, procurorii și judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, și beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate. De aceleași condiții de pensionare prevăzute de legile în vigoare vor beneficia și pensionarii militari, în următorii cinci ani. Totodată, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.