Contractele colective de muncă vor redeveni obligatorii atât în instituțiile publice, cât și în companii private, a anunțat ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea.
"Există o solicitare a tuturor sindicatelor reprezentative la nivel național și trebuie să creăm un sistem de protecție a angajaților, astfel încât drepturile acestora să fie respectate. Legea actuală trebuie modificată astfel încât noi să creăm condițiile minime pentru respectarea drepturilor angajaților, pentru că nu vrem să influențăm foarte mult mediul de afaceri", a afirmat Petrea.
Ministrul consideră că Guvernul Boc a comis o eroare în 2011, când a eliminat contractele colective de muncă la nivel de ramură și unitate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Contractul colectiv de munca este acea convenție încheiată între angajator sau organizația patronală, de o parte, și salariați, reprezentați prin sindicate, prin care sunt stabilite anumite clauze privind minime condiții de muncă, salarizare și alte drepturi, strict pentru acei angajați sau pentru un anumit domeniu.
Obligativitatea contractelor a fost eliminată de Guvernul Boc, în contextul crizei financiare, prin modificarea Codului Muncii.
Sindicatele s-au opus atunci, susținând că regulile minimale ca timpul de lucru, condițiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficienții de ierarhizare care să departajeze lucrătorii vor dispărea, iar lucrătorii pot fi plătiți sub valoarea lor.