Guvernul reglementează "circulația județeană" a câinilor fără stăpân. Schimbare privind acordul vecinilor la adoptare și înlesnire pentru ONG-uri

Guvernul reglementează "circulația județeană" a câinilor fără stăpân. Schimbare privind acordul vecinilor la adoptare și înlesnire pentru ONG-uri

Sursă foto: ASPA București

scris 27 ian 2021

Hingherii primăriilor care dispun de servicii specializate de gestionare a câinilor fără stăpân vor putea captura și caza în adăposturile publice locale ale acestora animale provenite din orice localitate din județele lor, nu doar din cele învecinate, cum prevăd normele în prezent în vigoare.

"La nivelul unor unități administrativ-teritoriale, numărul câinilor fără stăpân este scăzut, astfel încât nu se justifică amenajarea unor adăposturi publice. (...) În forma actuală, (legislația – n.r.) prevede exclusiv posibilitatea ca acele consilii locale care și-au înființat servicii specializate să captureze câinii fără stăpân de pe raza localităților unde au fost înființate și în baza unor protocoale de colaborare a câinilor din localitățile cu care se învecinează. Prin proiectul de act normativ elaborat se reglementează posibilitatea ca serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân aparținând consiliilor locale să poată interveni și prin capturarea câinilor din alte localități aflate pe raza întregului județ, nu doar a localităților din vecinătate; ulterior, câinii fără stăpân capturați să fie cazați în adăposturile pe care le gestionează acestea. Această modificare este necesară deoarece circulația câinilor fără stăpân de cele mai multe ori depășește granița unei singure localități, extinzându-se pe întregul județ", se arată într-un document guvernamental.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit sursei citate, în urma eventualei adoptări a proiectului, în adăposturile publice vor putea fi adăpostiți câinii fără stăpân capturați pe raza localităților care le-au amenajat, a celor aflate în vecinătate și a celor din cadrul aceluiași județ, în baza protocoalelor de colaborare încheiate între primării. Operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân vor avea obligația de a transporta și a adăposti câinii capturați numai în adăposturile publice pe care le administrează, indiferent de sursa de proveniență a acestora.

Plasamentul privat de obligațiuni iHunt Technology a fost închis anticipat și suprasubscris cu 23% CITEȘTE ȘI Plasamentul privat de obligațiuni iHunt Technology a fost închis anticipat și suprasubscris cu 23%

Protocoalele de colaborare respective vor putea fi încheiate numai atunci când serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân dispun de logistica necesară pentru a asigura capturarea, transportul și cazarea câinilor fără stăpân din unitățile administrativ-teritoriale învecinate, precum și a celor din alte unități de pe raza județului, cu respectarea condițiilor pentru funcționarea adăposturilor pentru câini.

"În prezent, mai multe unități administrativ-teritoriale, mai exact anumite municipii reședință de județ, administrează propriile adăposturi pentru câini fără stăpân, capacitatea acestora oferind și posibilitatea adăpostirii câinilor fără stăpân capturați din alte localități de pe raza respectivului județ. Întrucât cea mai mare parte a primăriilor de comune sau chiar orașe, în urma propriilor analize amănunțite costuri/beneficii, consideră dificil de suportat investiția în ceea ce privește construcția, plata salariilor personalului si costul asistenței sanitar-veterinare, susținerea financiară a unui adăpost de câini fără stăpân este greu de realizat. De altfel, prin adresa nr. 3537/09.03.2020, Primăria orașului Aleșd, județul Bihor a solicitat această modificare, invocând considerentele de ordin financiar care fac imposibilă susținerea unui adăpost public de câini fără stăpân de către o primărie de oraș sau comună", se menționează în document.

De asemenea, pentru punerea în aplicare a unei decizii din 2018 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), vor fi abrogate prevederile potrivit cărora "Persoana care adoptă mai mult de 2 câini din adăposturile publice și îi adăpostește într-un blocul de locuințe în care există asociație de proprietari, aceasta trebuie să prezinte la momentul depunerii cererii de adopție acordul asociației de proprietari", iar "În cazul în care persoana care adoptă mai mult de 2 câini din adăposturile publice și îi adăpostește într-un imobil, altul decât bloc de locuințe, în care locuiesc mai multe persoane, aceasta trebuie să prezinte în momentul depunerii cererii de adopție și acordul vecinilor".

OMS a emis noi recomandări pentru tratarea pacienților bolnavi de Covid-19 CITEȘTE ȘI OMS a emis noi recomandări pentru tratarea pacienților bolnavi de Covid-19

În schimb, norma legală va stipula că "În cazul în care persoana care adoptă mai mult de 2 câini din adăposturile publice și îi adăpostește într-un imobil în care locuiesc mai multe persoane, aceasta trebuie să prezinte în momentul depunerii cererii de adopție acordul asociațiilor de proprietari sau, după caz, al vecinilor".

În plus, tot ca urmare a deciziei ÎCCJ menționate, reprezentanții ONG-urilor de protecție a animalelor care participă la examinarea medicală a câinilor fără stăpân capturați nu vor mai trebui să aibă studii medicale de specialitate.

În nota de fundamentare se precizează că "La data de 17.12.2020 a fost organizată o dezbatere publică referitoare la proiectul de act normativ, la care au participat reprezentanți ai următoarelor organizații neguvernamentale din domeniul protecției animalelor: Federația pentru Protecția Animalelor si Mediului, Alianța pentru Combaterea Abuzurilor, Asociația Kola – Kariola".

viewscnt
Afla mai multe despre
gestionare caini fara stapan
adaposturi publice caini fara stapan
capturare caini fara stapan
adoptie caini fara stapan acord vecini