Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va putea să aplice asigurătorilor care emit polițe RCA amenzi de până la 5 milioane de lei atunci când încalcă prevederile Legii 132/2017, comparativ cu limita actuală de 500.000 de lei, relevă proiectul pregătit la nivelul Guvernului și analizat de Profit.ro. Documentul introduce și obligativitatea decontării directe pentru polițele de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie, măsură al cărei impact va conduce la creșterea tarifelor polițelor RCA cu cel puțin 10%.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Noul plafon de amenzi va fi aplicat pentru neplata integrală la termen de către asigurătorii RCA a despăgubirilor datorate din asigurarea obligatorie RCA către persoanele prejudiciate sau către asigurați, neplata la termen de către asigurătorii RCA a sumelor destinate Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) și a contribuției procentuale din valoarea primelor brute încasate aferente asigurării obligatorii RCA, nerespectarea de către asigurătorii RCA a obligațiilor prevăzute la articolui 6, aliniatul (3), articolul 11, articolul 14, articolul 18, aliniatul (1) și (3)-(12), articolul 21, aliniatul (1)-(5) și articolul 23, aliniatul (1) din Legea 132/2017.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, noile amenzi vor fi aplicate pentru nerespectarea obligației de către asigurătorii RCA de a încheia contracte RCA cu asigurații cu risc ridicat, în urma alocării de către BAAR conform articolului 19, aliniatul (2) din Legea 132/2017, precum și pentru nerespectarea de către asigurători și BAAR a prevederilor prezentei legi și a reglementărilor ASF și nerespectarea de către asigurători a interdicției de recuperare a diferenței de despăgubire dintre asigurarea facultativă și asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, prevăzută la articolul 23, aliniatul (4) din Legea 132/2017.
Săptămâna trecută, Profit.ro a anunțat că introducerea obligativității decontării directe a polițelor RCA va avea ca efect creșterea prețului asigurărilor auto obligatorii cu minimum 10%. Pe de altă parte, însă, șoferul va fi responsabilizat atunci când va încheia polița RCA, deoarece asigurarea "nu va mai pentru un alt șofer, ci și pentru el".
Șoferii își vor putea deconta daunele de la firma de asigurări unde au încheiat propria poliță RCA în perioada următoare, iar Guvernul pregătește, la inițiativa ASF, o ordonanță de urgență în acest sens, a anunțat Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară.
El a arătat că această procedură, numită decontare directă, exista și până acum, dar era opțională, însă, odată cu schimbarea legislației, acest lucru va deveni obligatoriu pentru întreaga piață. Astfel, șoferii își vor putea deconta imediat dauna, iar companiile de asigurări vor rezolva mai departe problema între ele.
"La un preț mediu de peste 400 lei pentru o poliță RCA, obligativitatea decontării directe va aduce un plus la preț mai mare de 40 lei. Decontarea directă obligatorie este singura modalitate care elimină importanța prețului din decizia de cumpărare, se elimină presiunea pe preț, pentru că majoritatea clienților căutau polițe ieftine", spune pentru Profit.ro Viorel Vasile, șeful celui mai mare broker local de asigurare, Safety Broker.
CITEȘTE ȘI Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi onlineEl arată că propunerea șefului ASF este inteligentă, dar ar trebui însoțită de crearea unui organism de decontare între asigurătorii RCA, așa cum există în Italia.
"În Italia, țară care s-a confruntat anterior cu probleme pe zona RCA, decontarea directă a reglat piața, dar măsura a fost însoțită de înființarea unui organism de decontare între asigurătorii RCA, un fel de fond de rulment al asigurătorilor", spune Viorel Vasile, apreciind că acționarii companiilor City Insurance și Euroins, jucători RCA care dețin 75% din piață, vor fi obligați să aducă noi aporturi la capitalul social după introducerea obligativității decontării directe.
CITEȘTE ȘI 9695 lansează în România primul card de asistență rutieră destinat automobilelor 100% electriceGheorghe Grad, directorul general al Renomia SRBA, parte a celui mai mare broker din Cehia, spune pentru Profit.ro că decontarea directă obligatorie va responsabiliza clienții atunci când vor căuta cea mai bună ofertă pentru un contract RCA.
"Da, decontarea directă va aduce creșterea tarifelor RCA, dar trebuie să vedem jumătatea plină a paharului. În România, asigurații RCA, marea majoritate, căutau prețul cel mai scăzut pentru polița RCA, contract de asigurare care nu este în beneficiul celui care a plătit polița, ci în beneficiul altui șofer. Această măsura va responsabiliza clienții, pentru că aceștia vor alege acum și pentru ei, nu doar pentru alții, ca atare prețul nu va mai fi decisiv. Decisiv va fi dacă viitorul asigurător RCA este unul serios, dacă plătește la timp paguba și nu te mai plimbă de la Ana la Caiafa când trebuie să îți repari mașina", a spus Grad.
CITEȘTE ȘI European Food&Drink pășește în 2021 fără datorii la bugetele de stat. Contribuții achitate în ultimul an de peste 110 milioane de euroEl a estimat, de asemenea, că decontarea directă obligatorie va conduce la creșterea prețurilor RCA practicate de asigurătorii locali controlați de grupuri internaționale, care afișează deja prețuri ridicate.
"Un dosar de daună costă circa 150 de euro, adică salariile constatorilor si celelalte cheltuieli. Măsura propusă de președintele ASF va avea ca efect un asalt al clienților asupra asigurătorilor locali controlați de grupurile internaționale, care, la rândul lor, vor introduce acest cost în prețul final al poliței. Estimez că acest cost se situează în jurul a câțiva euro, 5-6, adică aproximativ 25-30 de lei. Acesta va fi impactul asupra polițelor RCA", a spus Grad.
CITEȘTE ȘI Implicarea este parte din ADN-ul Starbucks RomâniaDorel Duță, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR), organizație care reprezintă interesele brokerilor a căror cotă de piață cumulată depășește 60% din piața de brokeraj de asigurare, explică pentru Profit.ro că asigurătorii care emit polițe RCA ar trebui să aibă în vedere crearea unui mecanism funcțional de decontare între societăți, mecanism care să asigure o fluiditate a decontărilor și să evite eventuale blocaje.
"UNSICAR susține propunerea de introducere a obligativității clauzei de decontare directă la achiziționarea polițelor RCA. Considerăm că propunerea, dacă va fi pusă în practică, va contribui la creșterea gradului de conștientizare a rolului poliței de asigurare RCA, în sensul că acesta nu va mai fi o asigurare pentru altcineva, ci va fi și o asigurare pentru tine. În felul acesta, asiguratul va beneficia în totalitate de serviciile societății de asigurare pe care singur și-a ales-o.
Totodată, considerăm că asigurătorii care emit polițe RCA ar trebui să aibă în vedere crearea unui mecanism funcțional de decontare între societăți, mecanism care să asigure o fluiditate a decontărilor și care să evite eventuale blocaje", spune președintele UNSICAR.
Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a transmis Profit.ro că inițiativa președintelui ASF este binevenită.
"O astfel de reglementare ar putea fi în măsură să trateze anumite deficiențe cu care se confruntă piața în acest moment. Din punct de vedere tehnic, mai multe putem spune, însă, după ce vedem proiectul final al Ordonanței de Urgență", a declarat Mădălin Roșu, presedintele BAAR.
El a adăugat că proiectul poate aduce, pe de o parte, o reglare fină în piață, iar, pe de altă parte, o redeschidere a relației asigurător - asigurat, fracturată momentan chiar de Legea132/2017.
“Ar fi de așteptat o reducere a numărului de reclamații și o servisare a clienților așa cum se întâmplă în zona asigurărilor CASCO, unde numărul de reclamații este aproape inexistent raportat la numărul total de daune", a mai spus Roșu.
Asigurătorii autorizați pentru activități de asigurare RCA sunt Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom Vienna Insurance Group, City Insurance, Euroins România, Generali Romania, Grawe Romania, Groupama, Omniasig Vienna Insurance Group și Uniqa Asigurări.
În primele 9 luni ale anului 2020, primii doi jucători din piața RCA erau City Insurance - 42,67% și Euroins - 32,07%, urmați de Allianz-Țiriac Asigurări și Omniasig VIG, fiecare cu o cotă sub 7%.
CITEȘTE ȘI Nimic nou în privința asigurărilor de locuințe. Gradul de acoperire rămâne sub 20%. Cele mai asigurate zone - Transilvania, Capitala, Muntenia. La polul opus - Bucovina și Maramureș, cu doar 3%Subscrierile din RCA au atins 2,94 miliarde de lei, cu 5% mai mult față de septembrie 2019.
Decontarea directă, ca serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de către asigurătorii RCA a propriilor asigurați, a fost definită și implementată prin Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.
Prin decontarea directă, proprietarul mașinii păgubite are opțiunea de a merge la propriul asigurător RCA pentru a-și recupera prejudiciul, urmând ca asigurătorul său să recupereze suma plătită de la asigurătorul șoferului vinovat.
În primele nouă luni ale anului trecut, asigurătorii RCA au încheiat un număr de 162.469 de clauze de decontare directă, de la 160.777 în septembrie 2019, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 16.132.091 lei, comparativ cu 15.366.043 lei în septembrie 2019. Astfel, a rezultat o primă medie anualizată de 112 lei. La data de 30.09.2020 erau în vigoare un număr de 192.142 clauze de decontare directă.
Totodată, în primele nouă luni ale anului 2020, asigurătorii RCA au plătit un număr de 4.559 dosare de daună aferente clauzei de decontare directă, în valoare totală de 36.844.199 lei, rezultând o daună medie plătită per dosar de 8.082 lei.