Guvernul începe să verifice dacă alimentele aduse în România sunt diferite calitativ de cele din Vest

Guvernul începe să verifice dacă alimentele aduse în România sunt diferite calitativ de cele din Vest
scris 24 feb 2017

Ministerul Agriculturii, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vor verifica dacă există un dublu standard în ceea ce privește calitatea produselor alimentelor în estul și vestul Europei, a declarat vineri, într-o conferință desfășurată la Târgu Mureș, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

"Am început astăzi, am discutat cu colegii de la ANPC, ANSVSA să vedem cum, concret, depistăm, dacă este cazul, situația dublului standard. Or, aici noi trebuie să fim, pe de o parte, și echilibrați în afirmații și extrem de atenți la ceea ce se întâmplă pe piață. Motiv pentru care astăzi, un colectiv de la Ministerul Agriculturii, de la ANSVSA și de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor își stabilesc modul de lucru concret pentru a depista dacă există o asemenea situație în România", a afirmat Daea, citat de news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Până atunci ne rezervăm dreptul să ne organizăm, să analizăm și, în condițiile în care găsim situații care sunt stăpânite de realitate, să le expunem imediat și fără niciun fel de opreliști", a completat ministrul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Reuters: Cehia s-a săturat să fie pubela de gunoi a Europei și va presa UE pentru alimente de calitate mai bună CITEȘTE ȘI Reuters: Cehia s-a săturat să fie pubela de gunoi a Europei și va presa UE pentru alimente de calitate mai bună

Ministrul Agriculturii a spus că nu poate încă să spună dacă există sau nu o astfel de situație în România.

"Vă rog să-mi acordați timpul necesar pentru a mă convinge dacă este așa cum se spune (...) Aștept să iau informații de la unitățile din România și atunci discutăm", a precizat Daea.

Instituțiile statului urmăresc atent calitatea alimentelor și iau măsuri pentru a asigura securitatea alimentară, a dat asigurări ministrul.

Scandalul produselor alimentare de proastă calitate a luat amploare în câteva state din estul Uniunii Europene.

Liderii statelor din grupul de la Vișegrad, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, se vor întâlni săptămâna viitoare la Bratislava pentru a cere Uniunii Europene să acționeze împotriva companiilor producătoare de alimente care includ ingrediente de calitate inferioară în produsele destinate statelor membre mai sărace.

Asociațiile de protecție a consumatorilor și guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în produsele destinate Europei Centrale și de Est decât cele incluse în produsele sub aceleași branduri comercializate în Germania și Austria.

Această practică este permisă în prezent, UE cerând doar ca ambalajele să includă clar lista de ingrediente.

Ministerul slovac al Agriculturii a prezentat săptămâna trecută rezultatele unor teste de laborator care au arătat că jumătate dintr-o listă de 22 de produse cumpărate la Bratislava diferă ca gust, aspect și compoziție de echivalentele lor cumpărate în douî orașe austriece de lângă graniță.

Ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka, a spus săptămâna trecută că oamenii s-au săturat să fie ”coșul de gunoi al Europei”, în timp ce șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a calificat standardele duble de calitate drept ”cel mai mare scandal din istoriei recente”.

Consumatorii din Europa Centrală și de Est au adoptat rapid brandurile occidentale, după căderea comunismului, în 1989. Producătorii afirmă că diferențele de compoziție sunt date de gusturile locale.

Alimentele sunt în general mai ieftine în Europa de Est decât în Vest, dar mulți cumpărători merg în Occident pentru a cumpăra produse de calitate mai bună.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
magazine
retail