Guvernul austriac vrea să restricționeze accesul muncitorilor est-europeni pe piață

Guvernul austriac vrea să restricționeze accesul muncitorilor est-europeni pe piață
scris 30 ian 2017

Guvernul austriac de coaliție a anunțat luni că va interzice vălul islamic complet și că va restricționa accesul muncitorilor est-europeni pe piața muncii, în cadrul unui pachet de politici menit să contracareze ascensiunea Partidului Libertății, de extremă-dreapta, relatează Reuters.

Partidul Libertății (FPO), antiislam, conduce în sondajele de opinie de luni de zile, pe fondul nemulțumirii publice față de cei peste un milion de migranți care au intrat în Europa în ultimii doi ani și a temerilor privind impactul lor asupra locurilor de muncă și securității. Luna trecută, candidatul FPO a fost pe punctul de a câștiga alegerile prezidențiale din Austria, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În condițiile în care anul viitor vor avea loc alegeri parlamentare, cancelarul Christian Kern, din Partidul Social-Democrat (SPO), speră că pachetul va ajuta coaliția creată în urmă cu opt luni și percepută în mare parte ca ineficientă.

VIDEO Actorul Michael Douglas, vorbind despre imigranți: Mă plimbam prin Londra, erau șantiere și am auzit doar limba română CITEȘTE ȘI VIDEO Actorul Michael Douglas, vorbind despre imigranți: Mă plimbam prin Londra, erau șantiere și am auzit doar limba română

„Am convenit că trebuie să lucrăm mai repede și mai clar”, a declarat vicecancelarul Reinhold Mitterlehner într-o conferință de presă organizată la Kern, în cursul căreia a fost prezentat planul de 35 de pagini.

„Acum depinde de noi să facem ceea ce fac partidele de guvernare, adică să implementăm programul”, a adăugat el.

Anterior luna aceasta, Kern a propus întoarcerea la un sistem care le permite angajaților localnici prioritate la locurile de muncă din sectoarele unde lucrează multe persoane din statele membre UE mai sărace, din estul Europei. Sistemul a fost aplicat temporar, în perioada 2004-2011, după ce statele foste comuniste au aderat la blocul comunitar.

Acordul prezentat luni prevede ca Guvernul să exercite presiuni asupra Comisiei Europene pentru a permite un sistem similar, susținând o „reducere și limitare a forței de muncă străine”.

Este puțin probabil ca Bruxelles-ul să accepte un astfel de sistem, deoarece contravine principiului fundamental al UE privind libertatea de circulație a persoanelor.

De asemenea, programul include interzicerea vălurilor musulmane precum burka și niqab, care acoperă toată sau cea mai mare parte a feței. În plus, angajații din administrație nu vor mai avea dreptul să poarte simboluri religioase la muncă.

EXCLUSIV Un hotel din Poiana Brașov își recrutează angajați din Filipine: Este vorba de calitatea serviciilor, sunt mult mai serioși și mai muncitori! CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un hotel din Poiana Brașov își recrutează angajați din Filipine: Este vorba de calitatea serviciilor, sunt mult mai serioși și mai muncitori!

„Credem într-o societate deschisă, care este bazată și pe o comunicare deschisă. Vălurile care acoperă tot corpul în spațiul public sunt împotriva acesteia și, în consecință, vor fi interzise”, se arată în document.

În Austria, țară cu populație majoritar catolică, trăiesc circa 600.000 de musulmani din totalul de circa 8,7 milioane de locuitori.

De asemenea, Partidul Poporului, conservator, un partener minoritar al coaliției, a obținut măsuri mai dure privind securitatea, inclusiv urmărirea electronică a foștilor jihadiști.

SPO s-a opus, însă, apelului său de a scădea și mai mult plafonul annual de cereri de azil, acceptând în schimb să înăsprească actualele controale de la frontier și să susțină măsuri precum stimulente mai mari pentru repatrierea volutară.

Acordul mai prevede o cerere ca 30% dintre membrii consiliilor de supraveghere ale companiilor să fie femei și un plan prin care multinaționalele străine, în special firmele online, să plătească aceeași taxă pentru veniturile din publicitate ca și presa.

Rata șomajului a crescut constant în Austria, dar este încă relative scăzută, la 5,9%, potrivit datelor UE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
muncitori
austria