Guvernul a adoptat azi o ordonanță de urgență care stabilește cadrul legal necesar pentru introducerea salariului minim diferențiat, mai ridicat pentru persoanele cu studii superioare și pentru cele cu vechime de minimum 15 ani. Majorarea salariului minim, de la nivelul actual de 1.900 de lei, urmează să fie decisă ulterior, printr-o Hotărâre de Guvern în care să fie menționate sumele, după publicarea Ordonanței aprobate azi în Monitorul Oficial.
"Modificările aduse Codului Muncii vizează crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor și al vechimii în muncă. Prin hotărâre de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferențiat pentru anumite categorii de salariați: pentru salariații care sunt încadrați pe studii superioare, precum și pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel", potrivit Guvernului.
Decizia a fost luată azi în ședință de Guvern.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat, în urmă cu câteva zile, că salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie, acesta urmând să fie diferențiat în funcție de studii. Pentru aceasta, a explicat Vasilescu, este nevoie de modificarea Codului Muncii, și a precizat că în următoarea ședință de Guvern (cea desfășurată azi) va fi adoptată o ordonanță în acest sens. Întrebată de ce nu se știe dacă salariul minim va fi majorat din decembrie sau din ianuarie, Lia Olguța Vasilescu a declarat, la Antena 3, că nu este vorba despre un blocaj.
"După ce modificăm Codul Muncii, va trebui să venim cu o hotărâre de Guvern. De la 1 ianuarie ar urma să fie salariu minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei și pentru cei care au minim 15 ani vechime, la fel, 2.350 de lei. De la 1 ianuarie intră Legea salarizării, iar de la 1 decembrie intră salariul minim pe economie", a spus ministrul la momentul respectiv, precizând că este vorba despre 15 ani vechime în general, indiferent unde oamenii au lucrat, dacă au avut perioade de șomaj sau de maternitate.