România s-a aliniat la regula UE, printr-o ordonanță de urgență aprobată de Guvern, astfel că certificatul de vaccinare cu schemă completă nu va mai fi acceptat pentru călătoriile în UE dacă a depășit 270 de zile, în schimb va rămâne valabil pe teritoriul național. Certificatul de vaccinare pentru booster va fi considerat valabil în statele UE chiar dacă doza a treia a fost făcută după cele 270 de zile de schemă completă.
De ce este important: De la 1 februarie, în cadrul UE a fost stabilită o perioadă de acceptare obligatorie de 9 luni (exact 270 de zile) a certificatelor de vaccinare primară pentru călătoriile în interiorul UE.
Atenție: Comisia a dat libertate statelor membre să aplice acest regulament în funcție de propriile strategii, astfel că Italia, de pildă, a decis să limiteze la 180 de zile, adică 6 luni, valabilitatea certificatelor de vaccinare cu schemă completă sau primară.
CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmenteMai este important: Considerând că protecția asigurată de vaccinarea cu doze de rapel poate dura mai mult decât cea care rezultă din seria primară, Comisia Europeană a mai decis că, în această etapă, nu ar trebui să se aplice nicio perioadă de acceptare, respectiv valabilitate pentru certificatele care indică administrarea unei doze de rapel, indiferent dacă doza de rapel a fost administrată în perioada de acceptare de 270 de zile aplicabilă certificatelor de vaccinare primară sau dacă aceasta a fost administrată ulterior.
Astfel, ordonanța adoptate de Guvern prevede că certificatele de vaccinare sunt valabile 270 de zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
De asemenea, ca și în prezent, persoanelor vaccinate cu schema completă de vaccinare care au efectuat doza opțională suplimentară li se eliberează un nou certificat.
CITEȘTE ȘI Investitorii străini pariază pe RomâniaCertificatele digitale ale Uniunii Europene privind Covid-19 pot fi utilizate pe teritoriul României pentru atestarea vaccinării, testării sau vindecării titularilor.
În vederea utilizării pe teritoriul național sunt valabile și certificatele care atestă vaccinarea cu schema completă de la care au trecut mai mult de 270 de zile.