Fostul director al Loteriei Române Georghe Benea a fost trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție, pentru că, alături de alte persoane din companie și din firmele Global Network System, TGV Holding, Perfect Tour, Grup Financiar IFN, Pronova 2005, Pronova SRL și Invest Imobiliare, a dezvoltat un circuit financiar prin care a prejudiciat Loteria cu 25,4 milioane lei (peste 5,6 milioane euro), prin spălare de bani.
Circuitul a fost creat după ce Loteria a încheiat un contract de comision, în baza căruia prin intermediul agențiilor Loto puteau fi vândute, printre altele, și cartele telefonice.
Contractul în cauză a fost încheiat în decembrie 2008 cu firma Form Trade SRL (în prezent radiată), stabilind că Loteria își reținea un comision din sumele încasate ca urmare a vânzării cartelelor telefonice, fără să angajeze resurse financiare proprii și fără să riște nimic în cazul în care bunurile puse pe piață nu erau vândute.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ulterior, în aprilie 2009, șeful de atunci al Serviciului de achiziții din Loteria Română, Ovidiu Rîpanu, a negociat cu administratorul firmei Form Trade modificarea temporară a clauzelor contractuale prin introducerea unor prevederi care afectau Loteria și de care avea să beneficieze și firma Global Network System. În documentul încheiat este menționat că negocierile au fost derulate de către directorul Gheorghe Benea, dar, în realitate, semnătura atribuită lui Benea îi aparține șefului Serviciului de Achiziții, care a negociat și a semnat în locul lui directorului general, fără o delegare în acest sens. Rîpanu și administratorul Form Trade au convenit să transforme contractul de comision în unul de achiziție de bunuri, procurorii arătând că astfel au apărut beneficii aparente sau derizorii pentru Loterie, obligații păguboase și riscuri comerciale.
Mai exact, a fost convenit ca Loteria să plătească anticipat 120.000 de cartele telefonice prepay și 600.000 de cartele telefonice scratch, de valori diferite pe care urma să le vândă, suportând și costurile de transport către agențiile loto. Practic, arată DNA, Loteria Română credita astfel afacerea și firma Form Trade, își indisponibiliza resurse financiare și își asuma riscul de a nu vinde bunurile achiziționate.
În mai 2009, Rîpanu, tot în calitate de șef al Serviciului de achiziții, a comandat cartele telefonice prepay și scratch, conform celor negociate (deși procesul verbal de negociere nu putea produce vreun efect juridic), apoi a certificat nelegal din punct de vedere al ”realității, regularitărții și legalității”, factura emisă de Form Trade și i-a determinat pe alți angajați ai Loteriei ca, din culpă sau fără vinovăție, să avizeze ori să dispună plata, provocând companiei naționale un prejudiciu de 25,4 milioane de lei.
Ca urmare a acestei înțelegeri, cartelele scratch au fost achiziționate de administratorul Form Trade SRL și de TGV Holding, firmă de asemenea administrată de șeful Form Trade, de la o societate controlată de chiar de șeful Serviciului Achiziții, Dynamic Solution, în prezent radiată, și de la o firmă controlată de Maricel Păcuraru, Perfect Tour.
Maricel Păcuraru, finanțator al Realitatea TV și fost soț al Corinei Păcuraru, execută deja o pedeapsă de patru ani de închisoare în Penitenciarul Poarta Albă, fiind acuzat de prejudicierea Poștei Române. El s-a căsătorit cu o săptămână înainte de a fi arestat cu Daniela Ionescu, fostă consilieră a lui Sorin Ovidiu Vîntu.
Conform DNA, toate cartelele telefonice scratch erau marca Pelegrin, procurate de Dynamic Solution și de Perfect Tour de la Global Network System, controlată tot de Maricel Păcuraru prin interpusul Emil Bertalan.
Procuorii DNA descriu și două circuite financiare prin care banii obținuți din infracțiune au fost spălați în tranzacții bancare succesive: Loteria Română→Form Trade→Perfect Tour→ Grup Financiar IFN→Pronova SRL/Pronova 2005 SRL/Invest Imobiliare/Global Network System (circuit prin care au fost spălați 20,1 milioane de lei, beneficiar real fiind Maricel Păcuraru) și Loteria Română→Form Trade→TGV Holding→ Dynamic Solution→Global Network System (circuit prin care au fost spălați 4,5 milioane de lei, beneficiari reali fiind administratorul Form Trade și șeful Serviciului de achiziții).
În acest punct este descrisă și implicarea directorului Benea, procurorii DNA arătând că acesta, aflând fraudele comise în companie, nu a informat Consiliul de Administrație și nu a făcut demersuri de anulare a procesului verbal de negociere prin care a fost modificat contractul cu Form Trade, ci a dezinformat Ministerul Finanțelor cu privire la cele petrecute și a inițiat măsuri de ascundere a fraudei și a prejudiciului, prin darea în consum intern a cartelelor telefonice sau oferirea lor drept premiu câștigătorilor la jocurile loto, pentru a nu risca revocarea din funcția de director general. El a acceptat totodată faptul că asigură astfel un folos necuvenit Form Trade și că-i protejează pe făptuitori de tragerea la răspundere penală, arată DNA.
Pentru a recupera prejudiciul, au fost dispuse măsuri asiguratorii prin indisponibilizarea bunurilor imobile, a sumelor din conturi bancare și, după caz, a părților sociale sau a acțiunilor deținute la diverse societăți ce aparțin celor implicați, fiind luate măsuri asiguratorii și față de firme.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a fi menținute măsurile asigurătorii dispuse în cauză și de a se dispune, față de societățile comerciale având calitatea de inculpat, interdicția inițierii procedurii de dizolvare sau de lichidare, interdicția inițierii fuziunii, a divizării, a reducerii capitalului social și interzicerea unor operațiuni patrimoniale, susceptibile de a antrena diminuarea activului patrimonial sau insolvența, cu excepția măsurilor de conservare.
Dosarul de acuzare a fost construit cu ajutorul Serviciului Român de Informații.