Gazele se scumpesc în medie pentru populație cu 2%, de la 1 aprilie

Gazele se scumpesc în medie pentru populație cu 2%, de la 1 aprilie
scris 30 mar 2017

Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat în ședința de joi prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale pentru cei 38 de furnizori de gaze naturale, creșterea prețurilor plătite de populație fiind în medie cu 2%, de la 1 aprilie.

”La stabilirea prețurilor reglementate s-au avut în vedere prevederile metodologiei aprobată prin Ordinul ANRE 182/2015, cu modificările și completările ulterioare, în concordanță cu prevederile OUG 64/2016, potrivit căreia, începând cu 1 aprilie 2017, gazele naturale de proveniență internă se vor vinde pe piața concurențială, inclusiv pentru clienții casnici, fără stabilirea unui preț de vânzare”, a informat ANRE, preluat de news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Oficialii autorității spun că, deși producția internă de gaze naturale este liberalizată, ANRE are în continuare obligația de a stabili prețuri reglementate pentru clienții casnici și, astfel, de a monitoriza evoluția pieței concurențiale de gaze naturale.

”Menționăm că, în prezent, orice client casnic are opțiunea de a rămâne în piața reglementată de gaze naturale, în care furnizarea gazelor naturale se efectuează în baza contractelor-cadru de furnizare reglementată și la preț reglementat, ambele stabilite de ANRE sau de a trece în piața concurențială, în care furnizorul vinde gaze naturale clientului final la prețul și în condițiile comerciale de furnizare convenite cu acesta, prin negociere sau, după caz, la prețul și condițiile comerciale din oferta-tip pentru care respectivul client final a optat”, adaugă oficialii ANRE.

Liberalizarea prețului gazelor la producători, în vigoare din aprilie în pofida discuțiilor distribuitori-parlamentari-minister-Comisia Europeană. Explicațiile ministrului CITEȘTE ȘI Liberalizarea prețului gazelor la producători, în vigoare din aprilie în pofida discuțiilor distribuitori-parlamentari-minister-Comisia Europeană. Explicațiile ministrului

Tot în sedința de joi au fost aprobate tarifele de distribuție la Distrigaz Sud Rețele, care scad în medie cu 4,16%.

Solicitarea de aprobare a tarifelor de distribuție pentru Delgaz Grid (fosta E.ON Distribuție) se află, în prezent, în analiză în cadrul autorității. 

Ministerul Energiei a anunțat joi că la 1 aprilie se va liberaliza prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă, ”care reprezintă doar un element din prețul final plătit de consumatorii casnici”, alături de tarifele de transport, distribuție, furnizare și înmagazinare care compun factura consumatorului final.

”Liberalizarea pieței gazelor este necesară pentru a se crea un mediu competitiv, transparent și echitabil, atât pentru operatorii din această piață, cât și pentru consumatori”, a anunțat joi Ministerul Energiei.

Ministerul arată totodată că a purtat mai multe discuții la nivelul Executivului, Parlamentului și Comisiei Europene, ca urmare a dezbaterii parlamentare pe tema liberalizării pieței gazelor începând cu 1 aprilie 2017, conform OUG 64/2016, dar și ca urmare a adresei Comisiei pentru Servicii și Industrii din Camera Deputaților privind amânarea datei de intrare în vigoare a liberalizării.

”Am analizat toate observațiile si nu au fost identificate argumente tehnice suficiente pentru ca România să amâne din nou un proces care ar fi trebuit implementat încă din 2007, anul intrării țării noastre în Uniunea Europeană, existând în schimb o serie de riscuri. Mă refer, în primul rând, la reluarea de către Comisia Europeană a procedurii prin care statul român poate suferi amenzi europene, dar și la pierderea a peste 180 de milioane de euro pentru interconectorul BRUA, atât de necesar pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale a României”, a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei.

Primăria Capitalei pregătește aproape 20 de firme proprii pentru energie, iluminat, spitale, spații publicitate, parcări, chiar și taxi CITEȘTE ȘI Primăria Capitalei pregătește aproape 20 de firme proprii pentru energie, iluminat, spitale, spații publicitate, parcări, chiar și taxi

În ceea ce privește temerile din spațiul public privind o posibilă creștere substanțială a prețului gazelor la populație după momentul liberalizării, Petcu spune că aceasta este nejustificată.

”Populația va fi protejată până la 30 iunie 2021 prin prețuri finale reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Un alt avantaj ar fi că, după 1 aprilie 2017, tranzacționarea gazelor naturale se va face în condiții de eficiență economică printr-un proces transparent de achiziție care va permite accesul nediscriminatoriu al tuturor paticipanților la piață”, a adăugat ministrul energiei.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat recent, într-un interviu acordat News.ro, că liberalizarea prețurilor gazelor naturale pentru populație se va face în două etape: piața între producători și furnizori se va liberaliza în acest an, iar etapa următoare, de liberalizare a prețurilor între furnizori și clienții casnici, se va încheia în 2021.

Acesta susținea că, în urma analizelor ANRE, până la sfârșitul anului prețul final al gazelor naturale pentru populație s-ar putea majora cu cel mult 8,5%.

Astfel, de la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune producătorilor prețuri de vânzare pentru gazele naturale. În schimb, ANRE va continua să verifice prețurile cu care furnizorii vând gazele către populație.

Havrileț estima anul trecut că după 1 aprilie 2017 va avea loc o migrare permanentă a consumatorilor din zona reglementată către furnizorii care pot oferi gaze naturale la prețuri mai bune decât cei actuali.

Legislația actuală prevede ca termen-limită anul 2021 pentru liberalizarea completă a prețurilor pentru populație.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
liberalizare