Marea Britanie se confruntă cu un deficit de asistenți medicali permanenți de circa 20.000 de persoane în condițiile în care incertitudinile legate de Brexit au condus la o scădere abruptă a flluxului de personal din statele UE, potrivit datelor firmei de consultanță Christie & Co, citate de Financial Times. Astfel, numărul asistenților medicali nou-veniți în Marea Britanie din alte state europene a scăzut, în ultimul an, cu 87% față de 2016/2017.
Numărul înregistrărilor la NMC (Nursing and Midwifery Council - unde sunt înregistrați asistenții medicali din Marea Britanie) ale persoanelor din Spania, Italia și România, statele membre UE din care provin cea mai mare parte a asistenților medicali înregistrați în Marea Britanie, a scăzut cu peste 90% în ultimul an. O treime din cei 27.800 de asistenți nou înregistrați în Marea Britanie în 2015-2016 erau din UE, însă procentul a scăzut la 3% (dintr-un total de 23.300) în 2017-2018.
Per ansamblu, numărul de asistenți medicali înregistrați în Marea Britanie a scăzut anul acesta la 647.000, de la 659.000 în 2016.
CITEȘTE ȘI Negociatorii pentru Brexit ai Marii Britanii și ai UE au decis să întrerupă discuțiile până la un summit programat miercuri"Lipsa asistenților medicali pune presiuni pe Sistemul Național de Sănătate (NHS) și căminele de bătrăni, crește costurile și perpetuează un sentiment de criză", declară Michael Hodges, director al departamentului de îngrijire a sănătății la Christie & Co.
Avertizările cu privire la lipsa personalului medical vin în prag de iarnă, când numărul pacienților crește substanțial. Anul trecut, sute de mii de pacienți din Marea Britanie au fost obligați să aștepte pe holurile spitalelor sau în ambulanțe, pe fondul lipsei de personal.
NHS lucrează la construirea unui plan pentru situația în care Brexit se va finaliza fără un acord cu UE, printre soluțiile de până acum fiind un parteneriat pe trei ani cu autoritățile jamaicane, care va prmite asistenților de acolo să lucreze pentru sistemul britanic de sănătate.
În urma votului pro-Brexit, numărul de sistenți medicali din Filipine înregistrați în Marea Britanie, a crescut cu 14%, iar al celor din India, cu 12%. India și Filipine sunt, de altfel, țările de origine ale celor mai mulți asistenți medicali străini din sistemul medical britanic.