Casa de producție de filme și documentare TV Men@Work Media, care operează pe piața din România controlată fiind de regizorul german Martin Papirowski, considerat "tatăl reconstituirilor de televiziune", vrea să ocupe pentru o zi Sala Unirii a Palatului Parlamentului din București, pentru a realiza, conform unor documente consultate de Profit.ro, un film documentar prezentând o zi din viața împăratului roman Nero.
Martin Papirowski, născut în 1960 la Dortmund, a regizat atât filme de televiziune, precum Misterul Romanovilor (în 2000) și Michelangelo Superstar (2005), cât și documentare, cu teme precum Catedrala din Koln și Oceanul Atlantic, pentru televiziunile ZDF, ARD, National Geographic, Discovery, History Chanel, TV France, RAI.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În 1996, a fost unul dintre fondatorii casei de filme Parafilmproductions, iar în 2003 a înființat, la București, casa de producție Men@Work Media Film Production SRL, prezentând ca argumente, printre altele, atât locațiile naturale nealterate, anotimpurile specifice regiunii și forța de muncă existentă din România, cât și nivelul costurilor de producție, cu 25-30% sub cele percepute pe piața din Cehia și Ungaria.
Acum, casa de producție Men@Work Media vrea să realizeze un film documentar despre împăratul roman Nero, optând ca o zi din viața acestuia să fie filmată în Palatul Parlamentului, în Sala Unirii.
Inaugurată în 22 decembrie 1994, cu ocazia celei de-a cincea marcări a Revoluției din 1989, Sala Unirii, denumită inițial "Sala de banchete", a fost proiectată pentru marile recepții care ar fi trebuit organizate de Nicolae Ceaușescu, fiind a doua ca înălțime dintre sălile întregului palat, cu o înălțime de 16 metri, o suprafață de 2.200 metri pătrați și cu cel mai mare candelabru din palat, cu o greutate de trei tone și 7.000 de becuri. Pe pereții sălii erau pregătite să fie montate portretele soșilor Elena și Nicolae Ceaușescu, fiecare cu o înălțime de 10 metri.
Un tur virtual al tuturor sălilor Palatului Parlamentului este posibil la acest link.
Solicitarea casei de producție este ca această sală să îi fie pusă la dispoziție o zi din perioada 2-4 martie, gratuit.
"Casa de producție folosește mai multe locații din România pentru realizarea acestui proiect, în Sala Unirii urmând să fie filmată doar o scenă care constă în reconstituirea unei zi din viața lui Nero, alături de mama sa Agrippina, de soția sa Popeea și de senatori. Documentarul urmărește povestea lui Nero încă din copilărie, când este alături de mama sa și apoi când devine deja împăratul Romei", este scris în documentele citate.
Documentarul este realizat pentru televiziunile ARTE, WDR și NDR din Germania, iar o parte dintre scene au fost filmate în Italia, Germania și Grecia.
Regie film Sursa:Facebook Men@Work Media
Pentru a filma în Parlament, este nevoie inclusiv de o macara speciala.
Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus (15 decembrie 37 - 9 iunie 68) a fost al cincilea împărat roman al primei dinastii din istoria Imperiului, cea iulio-claudienă. Adoptat de Claudius, Nero a devenit în anul 54 împărat al Romei, la numai 17 ani, fiind astfel cel mai tânăr împărat al Romei de până atunci.
El a rămas însă cunoscut în istorie pentru cruzimea sa, în scrieri fiind arătat că a persecutat creștinii și și-a ucis mama și soția într-un acces de furie. Cruzimea i-a determinat pe unii istorici să afirme că tot el a fost cel care a cerut incendierea Romei, în anul 64, un incendiu deosebit de violent care nu a putut fi stins nici după o săptămână și care a distrus cea mai mare parte a orașului.
Regie film Sursa:Facebook Men@Work Media
Casa de producție Men@Work Media are o activitate bogată pe parcursul fiecărui an, în 2014, conform datelor raportate la Ministerul Finanțelor, având o cifră de afaceri netă de 1,3 milioane lei și un profit net de 302.230 lei.
Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că Biroul Permanent al Camerei Deputaților a respins cererea producătorilor de a filma gratuit în Palatul Parlamentului, urmând a li se transmite tariful actual de 5.000 de euro pentru o oră de filmare profesionista.
O altă case de producție a filmat tot pentru ZDF-Arte, în 2003, mai multe săli din Palatul Parlamentului, pentru un documentar care prezenta cele mai mari clădiri ale lumii, dar, la acea dată, ora de filmare profesională impusă de Biroul Permanent al Camerei Deputaților era de doar 1.000 de dolari.
Celebrul regizor francez de origine greacă Costa Gavras a filmat, în 2001, la Palatul Parlamentului scene pentru filmul Amen, care a fost foarte apreciat de critica de specialitate și de public pentru punerea în discuție a modului în care Vaticanul și Papa Pius al XII-lea au reacționat cu privire la exterminarea populației evreiești de către Germania nazistă. Marcel Iureș a jucat în film rolul Papei, iar Ion Caramitru rolul unui cardinal, sălile Palatului Parlamentului fiind folosite pentru a ilustra scene de la Vatican.