Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, achitat pentru primirea unei mite de 1,2 milioane euro

Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, achitat pentru primirea unei mite de 1,2 milioane euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mai 2023

Curtea de Apel București a dispus achitarea fostului șef al ANAF Sorin Blejnar, în dosarul în care era acuzat că a primit o mită de 1,2 milioane euro de la omul de afaceri Radu Nemeș.

Motivul invocat de judecători pentru achitare este că nu există probe că Sorin Blejnar a luat mită, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT ANPC ordonă băncilor să recalculeze creditele și să reducă \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANPC ordonă băncilor să recalculeze creditele și să reducă "optim" gradul de îndatorare. Președintele Constantinescu acuză ”acțiuni de intimidare" și "portavocile băncilor". Către Profit.ro: Nu vă răspund, sunteți... portavocea Bancpost (care a d

În același dosar, au fost achitați Andreea Florentina Blejnar (soția lui Sorin Blejnar), Viorel Comăniță (fost vicepreședinte al ANAF, cu rol de conducător al Autorității Naționale a Vămilor) și Sorin Florea (comisar general adjunct al Gărzii Financiare).

De asemenea, instanța a ridicat sechestrul pus pe averea inculpaților.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

În dosarul trimis în judecată în august 2019, DNA susținea că Sorin Blejnar, Viorel Comăniță și Sorin Florea au primit, în perioada mai 2011 - aprilie 2012, mai multe sume de bani de la Radu Nemeș, prin intermediari, pentru ca, în schimb, să protejeze activitatea nelegală desfășurată de firma SC Excella Real Grup SRL, coordonată de omul de afaceri.

Ajutorul dat de soția lui Blejnar a constat în primirea banilor destinați fostului șef al ANAF de la doi interpuși ai omului de afaceri.

Concret, cei trei inculpați ar fi primit drept mită următoarele sume de bani: Sorin Blejnar - 1,2 milioane euro, Viorel Comăniță - 960.000 euro, Sorin Florea - 300.000 euro.

Procurorii spun că sumele primite drept mită de cei trei inculpați au avut caracterul unei "taxe de protecție", pentru ca activitatea ilegală a societății controlate de Radu Nemeș să nu fie observată și nici oprită de organele fiscale.

ULTIMA ORĂ Guvernul vrea dispariția de pe piața de capital a ″cuponarilor″ de la privatizarea în masă din anii ’90 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul vrea dispariția de pe piața de capital a ″cuponarilor″ de la privatizarea în masă din anii ’90

Activitatea comercială a societății din domeniul comercializării carburanților era organizată astfel încât să se asigure premisele evaziunii fiscale. Cumpărarea și vânzarea produselor accizabile s-a desfășurat în timp, iar sumele obținute erau date celor trei pe măsură ce banii erau obținuți din comercializarea lor fără plata accizelor.

Radu Nemeș a fost condamnat definitiv în aprilie 2019 la 7 ani și 6 luni închisoare pentru evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat, iar firma acestuia, SC Excella Real Grup SRL din Constanța, a fost obligată să plătească o amendă penală de 900.000 lei.

Sorin Blejnar a mai fost condamnat într-un alt dosar, în mai 2019, la 5 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, însă a fost eliberat condiționat după ce a executat jumătate din pedeapsă.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
sorin blejnar