Fiscul a scos la vânzare bunuri ale Universității Petre Andrei din Iași în valoare de aproape 6 milioane de lei, printre care pupitre pentru studenți, birouri, scaune, manuale, calculatoare și dicționare. ANAF trebuie să recupereze de la instituția privată de învățământ datorii de 20 de milioane de lei către stat, potrivit celor mai recente date disponibile.
Astfel, pentru două spații totalizând aproape 400 de metri pătrați și un teren aferent de 120 de metri pătrați, Fiscul vrea 1,4 milioane de lei. Licitația va fi pe 6 iulie.
În plus, sunt puse la vânzare bunuri mobile de 4,4 milioane de lei. Printre acestea se află calculatoare, imprimante, laptopuri, catedre, pupitre pentru studenți, table, dulapuri, scaune, jaluzele, telefoane, bibliorafturi, carți, reviste, tratate, manuale, dicționare, cuiere și stingătoare.
Datoriile Universității Petre Andrei din Iași totalizează 20 de milioane de lei, potrivit datelor disponibile la finele lunii martie.
UPDATE ora 11.50 La solicitarea Profit.ro, reprezentanții Universității au precizat: "Există un proces de executare silită, însă pupitrele despre care vorbiți sunt într-un depozit, ele rămânând de pe vremea când universitatea avea 8.000 de studenți. Actualii studenți de la UPA nu rămân fără pupitre, ci se bucură de toate condițiile de studiu prevăzute de lege și de contractele de studii".
La finele primului trimestru, universitatea avea datorii către bugetul de stat de 4,6 milioane de lei, de 11,2 milioane de lei către bugetul asigurărilor sociale, de 3,9 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate și de 505.000 lei la bugetul asigurărilor de șomaj.
Aceasta nu este prima licitație organizată de Fisc cu scopul de a recupera din datoriile către stat ale universității. Tot în cadrul unei astfel de licitații, în august 2014, Fiscul a vândut sediul central al Universității Petre Andrei, o clădire de 13 etaje. Aceasta a fost achiziționată pentru 15,5 milioane de lei de Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași.
Universitatea Petre Andrei din Iași a fost înființată în 1990, ca parte a Fundației Academice Petre Andrei, o organizație non guvernamentală. În 2002, universitatea a fost acreditată ca instituție de învățământ superior privată. Toate diplomele de licență și masterat sunt recunoscute de Ministerul Educației.
În facultățile de Drept, Economie, Psihologie și Asistență Socială, Științe Politice ale universității studiază, în prezent, peste 4 500 de studenți.