Farmaciile de la sate ar putea fi înființate, ca în orașe, după criteriul demografic

Farmaciile de la sate ar putea fi înființate, ca în orașe, după criteriul demografic
scris 14 feb 2016

Parlamentul va lua în discuție introducerea criteriului demografic pentru înființarea farmaciilor la sate, conform unui proiect de lege inițiat zilele trecute. Propunerea vine după ce aleșii au constatat că fără un criteriu demografic pentru farmaciile de la sate s-a ajuns la aglomerarea acestora în localitățile mai mari, fără a fi stimulată apariția de farmacii în localitățile mai mici.

O farmacie la 3.500 de locuitori

Urmărește-ne și pe Google News

Conform legislației în vigoare, înființarea unei farmacii comunitare în mediul urban este permisă în funcție de numarul de locuitori, respectiv în municipiul București - o farmacie la 3.000 de locuitori; în orașele reședință de județ -  o farmacie la 3.500 de locuitori; în celelalte orașe - o farmacie la 4.000 de locuitori.

Legea farmaciei a stabilit și menținut criteriul demografic exclusiv pentru farmaciile din mediul urban, dar proiectul de lege care va intra în dezbaterea Parlamentului propune modificarea legii astfel încât și în mediul rural înființarea unei farmacii să fie permisă în funcție de numărul de locuitori.

În mediul rural, conform proiectului de lege, ar trebui să existe doar “o farmacie la o populație de până în 3.500 de locuitori”.

Farmaciile de la sate s-au aglomerat în localități apropiate orașelor

Motivația acestei modificări este că lipsa criteriului demografic în mediul rural nu a stimulat înființarea de farmacii în localitățile îndepărtate sau mai izolate, dar a dus în schimb la aglomerarea farmaciilor în satele și comunele mai dezvoltate, cu un număr mai mare de locuitori.

Astfel, dacă la orașe există o farmacie la 3.000 – 4.000 de locuitori, în mediul rural s-a ajuns ca într-un sat cu o populație de 3.000 de locuitori să existe nu mai puțin de 3 farmacii.

Indisponibilitatea medicilor și neîncrederea în sistemul medical trimit românii să se trateze în Turcia CITEȘTE ȘI Indisponibilitatea medicilor și neîncrederea în sistemul medical trimit românii să se trateze în Turcia

Acesta este cazul unor localități apropiate din județul Arad, de pildă, unde orașul Pâncota, cu o populație de 6.946 de locuitori, are doar 2 farmacii. În schimb, în satul Seleuș, aflat la doar 7 km de Pâncota și cu o populație de 3.044 de locuitori, funcționează 3 farmacii. Mai mult, în comuna Târnova, situată tot la 7 km de Pâncota și având 5.935 de locuitori, există 4 farmacii, iar în comuna Șiria, aflată la 8 km de Pâncota și cu o populație de 8.103 locuitori, își desfășoară activitatea alte 4 farmacii.

Consiliul Concurenței a avertizat, într-o opinie din 2014, asupra riscului acestui fenomen, respectiv asupra lipsei de efect în aprovizionarea cu medicamente a satelor în urma limitării numărului farmaciilor de la orașe.

“Dacă prin criteriul demografic se urmărește stimularea sau menținerea numărului de farmacii în mediul rural, pentru asigurarea cu medicamente a populației din aceste zone, considerăm că limitarea numărului de farmacii în mediul urban nu va conduce în mod direct la deschiderea de noi farmacii în mediul rural”, arăta Consiliul Concurenței.

Consiliul recomanda, după model britanic, programe de asistență financiară pentru farmaciile din mediul rural sau posibilitatea ca medicii de la sate să vândă direct produse farmaceutice.

Concurență neloială

În expunerea de motive la proiectul de lege este amintit faptul că introducerea criteriului demografic și pentru farmaciile de la sate nu îngrădește accesul populației din satele mici sau izolate la medicamente, deoarece legea actuală permite farmaciilor să înființeze în astfel de localități oficii locale de distribuție.

Parlamentarii propun ca Guvernul să aloce 175 milioane euro pentru construcția a 554 de creșe CITEȘTE ȘI Parlamentarii propun ca Guvernul să aloce 175 milioane euro pentru construcția a 554 de creșe

Printre argumentele invocate în sprijinul acestei măsuri se mai numără și faptul că se evită o concurența neloială cauzată de tratamentul inegal acordat farmaciilor din mediul rural față de cele din mediul urban, unde cele din urmă își împart pe criterii demografice o clientelă mult mai bogată decât cea de la sate.

De asemenea, este invocat argumentul ligislativ că în 11 state membre ale Uniunii Europene înființarea de farmacii este condiționată de criteriul demografic atât în mediul urban, cât și în cel rural.

viewscnt
Afla mai multe despre
farmacii
infiintare
criteriu
demografic
sate
orase
parlament
lege