EXCLUSIV Producătorii de tutun prezintă Guvernului o variantă de compromis: Toate produsele să fie vândute în paralel

EXCLUSIV Producătorii de tutun prezintă Guvernului o variantă de compromis: Toate produsele să fie vândute în paralel
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 1 feb 2016

Producătorii de tutun au propus Guvernului, într-un document obținut de Profit.ro, o variantă de compromis în aplicarea Directivei Parlamentului European, care modifică semnificativ procesul de producție a țigărilor, și cer ca produsele care vor fi considerate neconforme, precum țigările aromate și pachetele slim care ar trebui eliminate de pe piață din luna mai, să fie comercializate o perioadă în paralel cu produsele care vor fi fabricate conform noii norme europene.

Documentul este semnat de către reprezentanții companiilor British American Tobacco, Japan Tobacco International și Philip Morris și a fost trimis către mai mulți miniștri, inclusiv premierului Dacian Cioloș, precum și președintelui Consiliului Concurenței, șeful ANAF și președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Varianta avansată este văzută ca o soluție de compromis în cazul în care Guvernul nu acceptă să amâne aplicarea acestei directive cu 6 luni începând din 20 mai.

"O soluție ar fi să se permită fabricarea și comercializarea în paralel a produselor manufacturate conform actualei și viitoarei Directive, cu adaptarea din mers a proceselor de producție. O a doua ar fi prorogarea termenului de conformare a producției, la șase luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial, cu menținerea termenului de «curățare a pieței» de produsele neconforme (20 mai 2017)", sunt propunerile avansate Guvernului.

Solicitarea de amânare cu șase luni a fost prezentată anterior de Profit.ro și confirmată sâmbătă de către companiile de tutun.

În documentul aflat în posesia Profit.ro, producătorii invocă faptul că Polonia și Danemarca au prevăzut deja perioade de derogare de la aplicarea Directivei, iar Germania și-a manifestat intenția să recurgă la același demers și avertizează din nou cu posibilitatea blocării producției și a comercializării în lipsa unei decizii favorabile.

Proprietarii de restaurante nu se tem că rămân fără clienți după interzicerea fumatului: Doar n-or să rămână în case să fumeze CITEȘTE ȘI Proprietarii de restaurante nu se tem că rămân fără clienți după interzicerea fumatului: Doar n-or să rămână în case să fumeze

Producătorii de tutun susțin totodată că România poate ajunge cel mult în procedura de infringement în faza pre-contencioasă (cauza rămânând fără obiect înainte să ajungă la Curtea Europeană de Justiție) dacă termenul de fabricație este amânat, "un caz în plus" față de cele 49 de dosare pe care România le are deja în această fază pentru neaplicarea normelor UE în diferite domenii sau riscă să intre în procedura de deficit bugetar excesiv prin neîncasarea taxelor lunare de 230 milioane euro de la industria de tutun.

Ei invocă faptul că nu pot investi în noile linii de producție în lipsa unei legi ferme de aplicare a Directivei, pe care Guvernul încă nu a aprobat-o.

Producătorii punctează totodată, pentru ca solicitarea lor să fie tratată la modul cel mai serios, că industria de tutun este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, cu 2,75 miliarde euro plătite în 2014, reprezentând 1,8% din PIB.

Cele trei companii care semnează documentul reprezintă 98% din piața locală a tutunului.

Joi, surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că inspectorii Corpului de Control al premierului a declanșat o verificare privind Directiva Parlamentului European care modifică semnificativ procesul de producție a țigărilor, având suspiciuni că unii demnitari din comitetul care trebuie să asigure aplicarea acestei norme s-ar fi înțeles cu reprezentanți ai industriei de tutun să amâne noile reguli.

"Verificarea a fost declanșată inclusiv în urma informațiilor din presă", au declarat sursele, legat de materialul prezentat miercuri de Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
tutun
producatori
guvern
directiva