Justiția a blocat o măsură dispusă de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) în decembrie anul trecut, prin care a fost suspendată autorizația de mediu în baza căreia Compania de Apă Oltenia SA, cel mai important operator de serviciu public de apă potabilă și canalizare din județelul Dolj, furnizează apă locuitorilor comunei Bârca, cu circa 1.700 de locuitori. Autorizația a fost suspendată din cauza neremedierii unor probleme apărute la stația de epurare a apelor uzate din localitate și nu la sistemul de alimentare cu apă potabilă, însă autorizația de mediu acoperă ambele activități, astfel că suspendarea ei le afectează pe amândouă.
Principalul argument al instanței a fost necesitatea menținerii alimentării cu apă a populației în contextul pandemiei coronavirus, igiena fiind vitală pentru prevenirea infectărilor.
Compania de Apă Oltenia SA prestează serviciul public de apă și canalizare în municipiile Craiova, Calafat și Băilești, în orașele Filiași, Segarcea, Bechet și Dăbuleni, precum și în comunele Breasta, Călărași, Bârca și altele. Acționar majoritar este Consiliul Local Craiova, cu aproape 92% din capital.
CITEȘTE ȘI Liverpool are cel mai scump lot din fotbalul europeanDatele din dosar, analizate de Profit.ro, arată că autorizația de mediu a fost emisă în 2013 pentru autoritatea locală din Bârca. În 2016, când a fost finalizată extinderea rețelei de apă și canalizare din comună la 100% din locuitori, în urma unui proiect cu fonduri UE de peste 18 milioane lei, serviciul a fost preluat, cu tot cu autorizație, de către Compania de Apă Oltenia SA.
În primăvara anului trecut, Garda de Mediu Dolj a dispus, în urma unei inspecții, "remedierea avariilor intervenite la instalația de epurare Bârca, cu termen de realizare 01.05.2019, cât și notificarea APM cu privire la nefuncționarea instalației de tratare a comunei Bârca".
Întrucât Compania de Apă Oltenia nu a remediat neconformitățile, APM Dolj i-a suspendat autorizația de mediu pentru activitățile din Bârca în decembrie anul trecut. Potrivit legislației în vigoare, suspendarea se menține până la remedierea cauzelor deciziei, dar nu mai mult de 6 luni.
CITEȘTE ȘI A fost lansată o bază de date gratuită, cu peste 29.000 de articole academice despre familia coronavirusUlterior, operatorul a atacat în contencios administrativ decizia APM, solicitând mai întâi suspendarea și apoi anularea acesteia. Tribunalul Dolj a dispus în ianuarie 2020 suspendarea deciziei până la pronunțarea judecătorilor asupra fondului cauzei, adică asupra solicitării de anulare, aflată în continuare pe rolul instanței. APM a făcut recurs la Curtea de Apel Craiova, care l-a respins la începutul lunii, printr-o decizie definitivă.
Astfel, Curtea de Apel Craiova a decis că este îndeplinită condiția pagubei iminente prevăzută de Legea contenciosului administrativ, definită ca fiind prejudiciul material viitor și previzibil sau, după caz, perturbarea previzibilă gravă a funcționării unei autorități publice sau a unui serviciu public.
"(…) faptul că prin oprirea activității de alimentare cu apă potabilă a unei întregi comunități se produce un prejudiciu, constând în primul rând în afectarea posibilității de utilizare în mod normal, civilizat a apei potabile, nu poate fi contestat, nefurnizarea apei potabile fiind de natură a pune în pericol chiar sănătatea publică a comunității, aspect cu atât mai important în această perioadă, în care în întreaga țară sunt luate măsuri speciale pentru prevenirea răspândirii epidemiei cu coronavirusul COVID -19, perioadă în care este foarte importantă respectarea măsurilor de igienă de către populație, inclusiv de către comunitatea ce ar fi afectată prin întreruperea alimentării cu apă potabilă", se arată în motivarea deciziei Curții de Apel Craiova de blocare temporară a suspendării autorizației de mediu a Companiei de Apă Oltenia SA.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Marile lanțuri de restaurante din România încep să închidă. City Grill oprește 4 restaurante, după ce numărul de clienți din local a scăzut de 4 ori pe fondul coronavirus. Livrările s-au triplatPotrivit sursei citate, judecătorii au mai apreciat că "faptul că alimentarea cu apă potabilă nu a fost întreruptă în urma suspendării autorizației de mediu nu se datorează unei acțiuni a recurentei pârâte (APM Dolj – n.r.), care ar fi permis alimentarea cu apă potabilă în continuare, la dosar neexistând nici un document în acest sens, pentru a se putea reține eventual că nu ar exista acest prejudiciu, ci faptului că reclamanta intimată a continuat alimentarea cu apă potabilă chiar și în condițiile suspendării autorizației de mediu, întrucât a solicitat suspendarea executării acestui act administrativ, alimentare pe care nu ar mai putea însă să o asigure în condițiile respingerii cererii de suspendare a Deciziei 1/05.12.2019, astfel că nu este întemeiată această susținere a recurentei".
Instanța a mai considerat că neînlăturarea deficiențelor constatate la stația de epurare a apelor uzate Bârca în termenul stabilit de APM Dolj nu este de natură a justifica suspendarea autorizației de mediu și în ceea ce privește activitatea de captare și distribuire a apei potabile "și nici nu constituie un motiv pentru a se reține că nu ar fi produsă o pagubă iminentă ce nu ar putea fi recuperată, prin întreruperea activității de alimentare cu apă potabilă în întreaga comunitate (…)".
Compania de Apă Oltenia SA a arătat în instanță că autorizația de mediu a fost emisă în 2013 pentru autoritatea locală din Bârca.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Măsuri BNR în criză: Bancherii, anunțați că pot suspenda unele rate la credite fără provizion. Posibilă injecție de lichiditate prin Repo. Aviz cerut la BCE pentru a crește plafonul de titluri de stat"Această autorizație a fost transferată ulterior Companiei de Apă Oltenia SA fără a fi aduse la cunoștința operatorului de apă și problemele pe care aceasta le are. Compania a descoperit după preluarea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare problemele de la stația de epurare Bârca și a încercat remedierea acestora. Problemele nu puteau fi cunoscute la preluare, stația de apă având vicii ascunse și pentru identificarea acestora erau necesare teste de specialitate, teste ce nu puteau fi realizate anterior pe o rețea/ stație ce aparținea domeniului public și nu era dată în administrare sau concesiune companiei", le-a spus operatorul judecătorilor.
Mai mult, existând autorizația de mediu valabilă, a existat si prezumția de funcționare în limitele autorizației de mediu pentru ambele servicii, atât pentru apă, cât și pentru activitatea de epurare, a mai susținut compania.
"Precizează că Compania de Apă Oltenia furnizează serviciul de alimentare cu apă în localitatea Bârca deservind aproximativ 1.700 locuitori și, ca urmare, suspendarea autorizației de mediu menționată mai sus va afecta toți acești locuitori. Compania de Apă Oltenia SA nu va mai putea furniza apă acestora, deși serviciul de alimentare cu apă nu are nici un fel de probleme, întrucât se suspendă atât activitatea de colectare și epurare a apelor uzate, cât și distribuția apei în localitatea Bârca", a argumentat operatorul.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Plan de măsuri anticoronavirus la Transgaz: dispecerii sistemului național de transport al gazelor nevoiți să se izoleze vor putea lucra de acasă pe laptopuriAcesta a mai precizat că, în decembrie 2019, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj a autorizat sanitar stația ce distribuie în sistem centralizat apă potabilă.
"Oprirea distribuției apei potabile în localitate pune în pericol sănătatea populației acesteia, DSP arătând că în situația în care se va sista activitatea stației de apă potabilă, compania are obligația de a asigura cantitatea minimă necesară pe zi pentru un locuitor, de 50 litri, estimată pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale și preparatul hranei, obligație pe care compania nu are cum să o îndeplinească. Sistarea activității pentru serviciul de alimentare cu apă face imposibilă asigurarea obligației impuse de DSP Dolj, existând riscul declanșării unor epidemii, îmbolnăviri etc. Compania nu are alte surse de apă potabilă pentru asigurarea necesarului minim de apă potabilă locuitorilor comunei Bârca", a mai arătat Compania de Apă Oltenia SA.
Aceasta a mai relatat că, în urma dispoziției APM Dolj, a convenit cu autoritățile din Bârca ca acestea să se ocupe de remedierea problemelor de la stația de epurare, acestea încheind în acest sens un contract cu o firmă specializată, "dar problemele constatate au fost mult mai grave și a fost necesară o nouă abordare (...)".
CITEȘTE ȘI Ce se întâmplă cu cei care nu-și pot plăti facturile la utilități din cauza coronavirus"În vederea rezolvării acestor probleme, autoritatea locală UAT Bârca a realizat un plan de măsuri cu un minim de investiții disponibile în bugetul local pentru a elimina principalele defecte apărute la punerea în funcțiune a stației de epurare. Prin adresa nr. (...), Compania de Apă Oltenia SA a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului să prelungească termenul acordat în vederea realizării măsurilor impuse astfel încât UAT Bârca să poată pune în aplicare planul de măsuri și ca urmare să remedieze problemele de la stația de epurare Bârca și, pe cale de consecință, să nu fie afectați locuitorii localității Bârca", se mai arată în documentele de la dosar.
Operatorul a mai afirmat că, în această perioadă, pregătește documentația necesară pentru a își reînnoi licența ANRSC, cea în vigoare expirând la finalul lunii.
"Suspendarea activității la unul din punctele de lucru ale companiei este obligatoriu a fi comunicată la ANRSC, autoritate de reglementare care acordă licența pentru funcționarea serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare, măsura care va fi luată fiind ridicarea licenței de operare și imposibilitatea obținerii unei noi licențe. Sistarea licenței de furnizare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare va avea ca efect sistarea serviciilor menționate în toată aria de operare, atât la nivelul localităților în care operează compania în județul Dolj, cât și în județul Gorj, fapt ce ar duce la rămânerea fără apă potabilă a tuturor locuitorilor din cele 3 municipii, 4 orașe, precum și a celor din celelalte localități. Acest fapt ar perturba grav activitatea si funcționarea la nivelul autorităților locale, cât și a activității serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare, aducând grave prejudicii la nivelul atât al Companiei de Apă Oltenia în calitate de operator regional al serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, cât și al autorităților locale. Ridicarea licenței nu ar mai permite companiei să opereze în sistemul de alimentare cu apă, o nouă autorizare presupune depunerea dosarului cu 60 de zile înainte de autorizare și ar exista riscul de a nu mai fi licențiați", a mai susținut compania.