EXCLUSIV Bani pentru persoanele concediate de fermele de porci din cauza pestei

EXCLUSIV Bani pentru persoanele concediate de fermele de porci din cauza pestei
scris 8 sep 2018

Persoanele concediate de companiile din sectorul suin, în principal fermele de porci, ca urmare a efectelor pestei porcine vor putea primi, la cerere, un ajutor de 500 de lei lunar, prevede un proiect de ordonanță al Ministerului Muncii, obținut de Profit.ro. Suma de 500 de lei va fi acordată unei persoane pentru o perioadă de cel mult 6 luni. Pentru această sumă nu vor fi plătite impozit și contribuții sociale.

"Având în vedere faptul că evoluția virusului afectează activitatea societăților din sectorul suin, ceea ce poate conduce la concedieri individuale/colective de natură a influența piața muncii, la nivel local și național, Ministerul Muncii a identificat necesitatea acordării unei măsuri de protecție socială specifice pentru persoanele concediate din cadrul acestor societăți", se arată în document.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministerul Muncii se așteaptă la un impact bugetar de aproximativ 1 milion de lei.

Proprietarii de restaurante se tem că pesta va face mâncarea din porc mai puțin gustoasă CITEȘTE ȘI Proprietarii de restaurante se tem că pesta va face mâncarea din porc mai puțin gustoasă

Măsura vizează "asigurarea cadrului legal și instituțional pentru acordarea unei măsuri de protecție socială persoanelor concediate din cadrul societăților din sectorul suin a căror activitate a fost afectată de virusul pestei porcine africane”, potrivit instituției.

Compensația lunară de 500 de lei va fi neimpozabilă și va fi acordată lunar pentru o perioadă de maximum 6 luni, începând cu data încetării contractului individual de muncă.

De asemenea, pentru compensație nu vor fi datorate nici contribuții sociale, întrucât proiectul de ordonanță prevede că suma nu va fi cuprinsă în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii.

De acest ajutor vor putea beneficia persoanele cu o vechime în muncă de minimum 6 luni.

Cererile pentru compensație vor trebui depuse de persoana concediată la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în termen de 30 de zile de la data încetării contractului de muncă.

Bilanț: România - 826 de focare de pestă porcină africană în 190 de localități; aproape 160.000 de porci au fost uciși CITEȘTE ȘI Bilanț: România - 826 de focare de pestă porcină africană în 190 de localități; aproape 160.000 de porci au fost uciși

Plata compensației va înceta la data încadrării în muncă, pe perioadă determinată sau pe perioadă nedeterminată, prin încheierea unui contract individual de muncă.

Numărul focarelor de pestă porcină africană de pe teritoriul României a ajuns la 826, acestea fiind active în 190 de localități din 11 județe, iar numărul total al porcilor afectați de boală sau uciși a ajuns la aproape 160.000, a anunțat, joi, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

În pofida măsurilor luate de autorități, pesta pesta porcină africană poate deveni endemică în scurt timp, blocând întregul sector de creștere a suinelor, producând pagube economice însemnate, prin cheltuielile impuse de combaterea bolii și prin pierderile directe înregistrare de producătorii de carne de porc cărora li se aplică restricții cu privire la comerțul intracomunitar și la export, la care se adaugă pierderile colaterale (furaje distruse, costurile cu distrugerea în sine – care revin tot acestora, costurile dezinfecției ulterioare), avertizează Ministerul Muncii.

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta porcina
concedieri
compensatie