După ce le-au tot fost suspendate, primarii pot pierde definitiv pensiile speciale

După ce le-au tot fost suspendate, primarii pot pierde definitiv pensiile speciale
scris 10 iun 2021

Acordarea pensiilor pentru aleșii locali, suspendată în prezent, va fi anulată definitiv, conform unui proiect legislativ inițiat de USR-PLUS.

De ce este important: Codul administrativ, adoptat prin ordonanță de urgență de către Guvernul Dăncilă, în 2019, prevede acordarea de pensii speciale, deși sunt intitulate pensii pentru limită de vârstă, în cazul primarilor, viceprimarilor, președinților de consiliii județene și vicepreședinților consiliului județean. Măsura ar fi trebuit aplicată pentru toate persoanele care începând cu anul 1992 au deținut astfel de funcții.  

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Aplicarea prevederii din Codul Administrativ privind acordarea pensiilor speciale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților consiliilor județene a fost amânată inițial până la 1 ianuarie 2021, conform unui proiect de lege pe care Guvernul Orban și-a angajat răspunderea în Parlament.

Ulterior, Guvernul Cîțu a decis, la finele anului trecut, suspendarea aplicării prevederilor Codului administrativ privind acordarea pensiilor speciale pentru aleșii locali până la data de 1 ianuarie 2022.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

Acum, USR-PLUS propune abrogarea, începând cu 1 ianuarie 2022, în întregime a articolului din Codul administrativ prin care se reglementează acrodarea pensiilor speciale aleșilor locali.

Inițiatorii arată, invocând decizii ale Curții Constituționale, că aleșii locali nu fac parte dintr-o categorie socio-profesională vulnerabilă sau defavorizată, astfel încât să beneficieze de acordarea unor venituri suplimentare, prin derogare de la principiul contributivității la bugetul asigurărilor sociale de stat. De asemenea, aleșii locali nu fac parte nici din categoria profesiilor de natură să afecteze integritatea fizica și/sau psihică ori să puna în pericol viața personalului, precum cele de militar, polițist, miner etc. și nici din categoria profesiilor pentru exercitarea cărora legea impune anumite restricții, precum cele de judecător și procuror.

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

Autorii proiectului mai artă că regimul salarizării aleșilor locali este prevăzut în Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, iar remunerarea este asimilata salariilor, prin urmare se platesc contribuții, inclusiv la asigurarea fondului de pensie. iar perioada în care aceștia activează în funcție reprezintă vechime. 

Ajuns în opoziție, PSD vrea limitarea indemnizațiilor pentru membri și a numărului de CA ocupate în companiile de stat. La fel au făcut și liberalii până să preia puterea, iar acum amână decizia CITEȘTE ȘI Ajuns în opoziție, PSD vrea limitarea indemnizațiilor pentru membri și a numărului de CA ocupate în companiile de stat. La fel au făcut și liberalii până să preia puterea, iar acum amână decizia

Potrivit inițiatorilor, impactul financiar estimat asupra bugetului de stat prin acordarea de speciale persoanelor care din 1992 au deținut calitatea de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean nu este cunoscut, iar în lipsa acestor elemente de fundamentare a instituirii măsurii se poate trage conluzia că la adoptarea noului Cod administrativ s-a avut în vedere o sursă de finanțare incertă, generală și lipsită de un caracter obiectiv, încălcându-se astfel prevederile constituționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
speciale
primari
codul administrativ
abrogare
proiect