Dosarul Mineriada: Ion Iliescu a venit la Parchet, suspectat de infracțiuni contra umanității

Dosarul Mineriada: Ion Iliescu a venit la Parchet, suspectat de infracțiuni contra umanității
scris 21 oct 2015

Fostul președinte Ion Iliescu a venit la Parchetul General, fiind citat în dosarul Mineriada. Procurorii militari anunță că efectuează cercetări sub aspectul comiterii de infracțiuni contra umanității.

UPDATE: Ion Iliescu a fost pus oficial pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității. Fostul șef al statului nu a făcut nicio declarație publică la ieșirea din Parchetul General. Procurorii i-au adus la cunoștință acuzațiile și lui Virgil Măgureanu. Miron Cozma este citat joi la Parchetul General.

Urmărește-ne și pe Google News

Ion Iliescu nu a făcut nicio declarație la sosirea la Parchetul General. După intrarea fostului președinte în sediul Parchetului, anchetatorii au anunțat oficial că extind cercetările în dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990. Parchetul General precizează că se extinde urmărirea penală, pentru comiterea de infracțiuni contra umanității. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Fostul șef al Serviciului Român de Informații, Virgil Măgureanu, a fost, de asemenea, citat de anchetatori.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, "procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g și j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din dimineața zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 și 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanșat de către muncitori din unele centre industriale și bazine carbonifere din țară".

Dosarul Mineriadei a fost redeschis în luna martie a anului 2015.

În iunie 1990, violențele au izbucnit după ce, la București, au ajuns mineri din Valea Jiului. Între aceștia și protestatarii din Piața Universității au avut loc încleștări violente, soldate cu moartea a patru persoane, potrivit Parchetului General. 

“Vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut în aceste zile, în general pentru toată atitudinea dumneavoastră de înaltă conștiință civică. Deci, vă mulțumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce ați demonstrat și în aceste zile: că sunteți o forță puternică, cu o înaltă disciplina civică, muncitorească, oameni de nădejde ți la bine, dar mai ales la greu. Și de asta dată ați demonstrat cât de importantă este solidaritatea muncitorească. Cu un sentiment deosebit de conștiință civică, patriotică ați simțit momentul dificil și cu o dăruire exemplară v-ați arătat gata să fiți solidari cu puterea nouă. Exemplul dumneavoastra a fost plin de îmbărbătare pentru toți cei de bine, care doresc progresul societății românești. Vreau să vă mulțumesc, deci, pentru acest act de înaltă solidaritate pe care l-ați demonstrat în aceste zile”, declara public Ion Iliescu în 1990, după intervenția minerilor din Piața Universității.

În ultimii ani Ion Iliescu a susținut, public, că nu i-ar fi chemat niciodată pe mineri în București, ci că aceștia ar fi venit spontan.

Instanța a dispus reluarea cercetărilor și în ceea ce îi privește pe Victor Atanasie Stănculescu, ministru al Apărării în 1990, generalul în rezervă Vasile Dobrinoiu, șef al Școlii de Ofițeri Băneasa, Corneliu Diamandescu, șef al Poliției Române, generalul în rezervă Petre Petre, commandant al Unității de Jandarmerie 0575 Măgurele, Emil Dumitrescu, director al Direcției de Cultură din MAI și Mihai Chițac, ministru de Interne, între timp decedat.

Fostul președinte Ion Iliescu a fost inițial pus sub acuzare în 2007, însă dosarul nu a fost confirmat, din cauza unor erori de procedură. În 2009, Iliescu era scos de sub acuzare pentru mai multe infracțiuni, dar cercetat, în continuare, pentru genocid. Parchetele au închis de mai multe ori dosarul, care a fost redeschis ca urmare a deciziilor instanțelor, în urma unor plângeri ale urmașilor victimelor. Printre acestea, o decizie a CEDO, din septembrie 2014, în care se precizează că statul român este obligat să facă dreptate victimelor, indiferent de timpul scurs de la producerea evenimentelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
iliescu
mineriada
umanitate