Dosarul evaziunii fiscale din IT și construcții: O persoană arestată, 9 administratori de firme sub acuzare, 30 de firme "fantomă” care emiteau facturi false

Dosarul evaziunii fiscale din IT și construcții: O persoană arestată, 9 administratori de firme sub acuzare, 30 de firme "fantomă” care emiteau facturi false
scris 13 ian 2017

O persoană a fost arestată și nouă administratori de firme au fost puși sub acuzare, dintre care șase sunt sub control judiciar, în dosarul evaziunii fiscal din IT și construcții cu un prejuciu estimat la peste 64 de milioane de lei, fiind identificate 30 de societăți "fantomă” care emiteau facturi false ce erau folosite de nouă firme, potrivit Parchetului instanței supreme.

Anchetatorii au făcut, joi, 47 de percheziții în București și județele Ilfov, Sibiu, Prahova și Brăila, la firme și la persoane suspectate de evaziune fiscală, în domeniul construcțiilor și IT.

Urmărește-ne și pe Google News

După ce au audiat aproape 50 de persoane în acest dosar, procurorii Parchetului instanței supreme au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Lucică Dumitrache și nouă administratori ai unor societăți comerciale, toți fiind acuzați de complicitate la evaziune fiscală, șase dintre aceștia fiind puși sub control judiciar, arată news.ro.

DOCUMENT Scutirea extinsă de impozit pe salariul programatorilor IT, din februarie. Au fost publicate condițiile CITEȘTE ȘI DOCUMENT Scutirea extinsă de impozit pe salariul programatorilor IT, din februarie. Au fost publicate condițiile

Procurorii au cerut vineri Curții de apel București arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Lucică Dumitrache, solicitare care a fost admisă de judecătorul de drepturi și libertăți.

Lucică Dumitrache este acuzat că a creat un circuit financiar complex, format din aproximativ 30 de societăți comerciale cu comportament fiscal de tip „fantomă”, care emiteau facturi fiscale prin care se atesta efectuarea de operațiuni nereale.

"Acestea se înregistrau în contabilitatea firmelor ce alimentau acest circuit evazionist pe cheltuieli, în speță cele 9 societăți comerciale ce activau în domeniile anterior precizate. Totodată, după retragerea din conturile societăților comerciale a sumelor încasate, o parte din bani se restituia celor nouă inculpați ce aveau calitatea de administratori ai firmelor”, susțin procurorii.

În urma perchezițiilor au fost ridicate documente contabile, medii de stocare a datelor, carduri bancare, precum și suma de aproximativ 98.000 de euro.

Anchetatorii au estimat că prejudiciul produs bugetului de stat în acest caz este de 64.578.039 lei, echivalentul a 15,8 milioane de euro. Pentru recuperarea acestui prejudiciu, procurorii au pus sechestru asigurător pe 58 de imobile, evaluate la suma de 49.165.000 lei, echivalentul a aproape 10.900.000 euro, precum și pe 56 de conturi bancare ale inculpaților.  

viewscnt
Afla mai multe despre
perchezitii
it