Protocolul dintre Fisc și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – I.C.I. București prin care ANAF va avea acces mai rapid la datele de identitate a proprietarilor domeniilor.ro, cu argumentul combaterii actelor de evaziune, fraudă fiscală și vamală, act care a generat în luna februarie un scandal între instituții, este aplicat de astăzi. Actul a fost semnat la o zi după ce fostul ministru al Comunicațiilor, care s-a opus ideii, a fost schimbat din funcție.
Înțelegerea este încheiată pe o perioadă de un an, care însă poată fi prelungită de drept cu încă un an dacă nu este denunțată.
În luna februarie, Profit.ro a anunțat intenția Fiscului de a încheia un astfel de protocol, ministrul de atunci al Comunicațiilor, Augustin Jianu, în subordinea căruia funcționează I.C.I, reacționând și spunând că se opune ideii ca Fiscul să primească dreptul de acces direct, din baza de date a Institutului, la informațiile privind identitatea proprietarilor domeniilor.ro, cu atenționarea că există o problemă legată de legislația datelor cu caracter personal dacă un astfel de acces vizează persoanele fizice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministrul s-a întâlnit atunci cu șeful Fiscului pentru o discuție în urma căreia a anunțat că procedura de lucru între ANAF și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Informatică – I.C.I. București nu va mai presupune un acces direct al Fiscului la datele de identificare ale proprietarilor de domenii.ro din baza de date a ICI, ci realizarea unei aplicații prin care Fiscul va cere în continuare date strict pe cazuri punctuale, pe care le are în investigare, diferența fiind că aceste date vor fi obținute mult mai rapid.
Pe 21 iunie, Guvernul a fost remaniat odată cu schimbarea prim-ministrului, iar funcția de ministru al Comunicațiilor a fost preluată de Lucian Șova.
A doua zi, pe 22 iunie, ANAF și I.C.I au semnat protocolul, care poate fi aplicat de astăzi.
În Parlament a fost inițiat, în paralel, un proiect care prevede ca datele de contact ale persoanelor fizice ce dețin domenii web să fie prezentate public fără consimțământul acestora. Proiectul a fost însă respins în luna mai de Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, după ce Guvernul a arătat că o astfel de măsură încalcă normele Uniunii Europene.
Click pe imagine pentru a mări dimensiunea documentului