DOCUMENT Guvernul s-a înțeles cu sindicatele, salariu minim de 1.250 lei din mai

DOCUMENT Guvernul s-a înțeles cu sindicatele, salariu minim de 1.250 lei din mai
scris 29 dec 2015

Guvernul a transmis sindicatelor un proiect de hotărâre, obținut de Profit.ro, care prevede creșterea salariului minim brut la 1.250 lei începând cu 1 mai, ofertă pe care liderii sindicali o consideră acceptabilă. Proiectul trebuie aprobat de Guvern în ședința de miercuri.

Urmare a acestei majorări, salariul lunar net al unui angajat, fără persoane în întreținere, va fi de 917 lei, amenda minimă aplicată angajatorului pentru neacordarea acestui salariu fiind, conform documentului, mai mare decât limita minimă din Codul Muncii.

Urmărește-ne și pe Google News

Nivelul de 1.250 lei este menit să acopere "pierderea" generată de faptul că salariul minim nu urcă de la nivelul actual de 1.050 lei la 1.200 lei chiar din prima zi a anului viitor.

Majorarea salariului minim va conduce la un efort financiar suplimentar suportat de angajator de 1.015 lei/salariat, aferent celor șapte luni de anul viitor, respectiv 145 lei lunar pentru fiecare angajat căruia îi este ridicat salariul minim.

Guvernul a mai promis sindicatelor că salariul minim va fi corelat în viitor în funcție de mai mulți indicatori, precum coșul minim și inflația.

Proiectul de hotărâre a fost înmânat liderilor sindicali marți dimineața, la ora 11.00, după ce luni seara negocierile se blocaseră.

Luni seara, Ministerul Muncii a propus creșterea salariului la 1.200 lei brut începând cu luna mai, iar liderii sindicali au insistat pentru o majorare aplicată din ianuarie. Sindicatele au anunțat că așteaptă decizia finală a Guvernului și au amenințat cu proteste din 15 ianuarie dacă salariul minim nu crește din prima zi a anului viitor.

"Începând cu 1 mai 2016, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 1.250 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună, reprezentând 7,382 lei/oră (...), deci să fie majorat cu 19,04% față de 2015", este oferta Guvernului în documentul obținut de Profit.ro.

Stabilirea unui salariu de bază sub acest nivel va reprezenta contravenție amendată cu 1.000 - 2.000 de lei, sume distincte de cele prevăzute de Codul Muncii, unde amenzile pentru nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară sunt cuprinse între 300 lei și 2.000 lei.

În prezent, salariul minim brut este de 1.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore, reprezentând 6,225 lei/oră.

DOCUMENT Guvernul s-a înțeles cu sindicatele, salariu minim de 1.250 lei din mai

Guvernul Ponta se angajase să ridice salariul minim la 1.200 lei din ianuarie și la 1.300 lei de la 1 iulie anul viitor, pentru ca la 1 ianuarie 2017 să ajungă la 1.400 lei. Acum, negocierile dintre Guvern și sindicate s-au concentrat doar asupra creșterii salariului minim la 1.200 lei, fără ca cineva să aducă, deocamdată, în discuție și o nouă majorare, de la 1 iulie.

Ca argumente pentru această majorare, la 1.250 lei, Guvernul indică recomandarea Comisiei Europene ca ponderea salariului minim să fie îmbunătățită în raport cu cel mediu, astfel încât raportul dintre aceste două salarii să se apropie de 50%, ca în statele dezvoltate din UE, precum și factorii de ordin economic, inclusiv cerințele dezvoltării economice, productivitatea și interesul care există pentru a realiza și a menține un înalt nivel de folosire a forței de muncă.

Guvernul a calculat că de majorarea salariului minim brut vor beneficia peste 1,1 milioane persoane, mai exact 1.131.686 salariați, dintre care 39.322 bugetari și 1.092.364 salariați din mediul privat.

Pentru buget, impactul este, ca de fiecare dată în cazul majorării salariului minim, unul pozitiv, fiind anticipate venituri suplimentare de 438,5 milioane lei, prin impozitul pe venit și contribuții sociale percepute, și cheltuieli de personal în plus de doar 11 milioane lei. Veniturile rezultă din contribuțiile aplicate asupra diferenței de creștere a salariului minim.

Luni seara, Guvernul a propus ca salariul minim brut să urce la 1.200 lei, de la nivelul actual de 1.050 lei, începând cu luna mai a anului viitor, motivând că este necesar un studiu care să indice impactul unei astfel de majorări pe județe sau domenii.

Liderii sindicali au refuzat însă amânarea, considerând că nu există nicio argumentație logică pentru un astfel de studiu care să fie redactat după ce majorarea efectivă este decisă - din ianuarie sau din mai - și au insistat ca salariul minim să fie majorat la 1.200 lei chiar din 1 ianuarie 2016.

Negocierile au fost întrerupte la un moment dat pentru o pauză de consultări, dar reluarea discuției nu a condus la un acord.

În aceste condiții, liderii sindicali au precizat că așteaptă decizia finală a Guvernului și au avertizat că "vor fi probabil mișcări" din 15 ianuarie dacă salariul minim nu va fi majorat din prima zi a anului viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
salariu